keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Demot lauluntekijän pullonkaulana

Biisien tekemisessä suurin pullonkaula on usein demotuotanto.
Näin se on ollut myös meidän projekteissamme.


Säveltäjiltä tulee (etenkin elektronisen musiikin puolella) nykyisin melko viimeisteltyjäkin taustoja sanoitettavaksi, mutta sitten kun ne demot pitäisi saada laulettua, niin homma tyssää jollei esittäjä ole jo valmiiksi tiedossa.

Mun käyttämistä säveltäjistä vain osa laulaa hyvin ja oma ääni sopii vain muutamiin harvoihin biiseihin. Ilman hyvin laulettua demoa biisiä on kuitenkin hankala tarjota eteenpäin, sillä huono lauluraita antaa hyvästäkin kappaleesta helposti huonon vaikutelman.

Sivuhuomiona mainittakoon että "huono tausta" ei vaikuta asiaan yhtä paljoa: Alkeellinenkin kitarademo hyvällä lauluraidalla voi olla juuri sopiva. Näin siksi, että se jättää enemmän tilaa mielikuvitukselle ja yleensä biisi kuitenkin sovitetaan oman näköiseksi.
Käyttämistäni säveltäjistä iso osa asuu muilla paikkakunnilla, joten siitä ei ole ollut paljoakaan apua että tunnen täältä Turusta monia hyviä laulajia.

Kokeeksi ollaan tehty pari projektia niin, että olen kotonani nauhoittanut lauluosuudet, mutta akustiikka on tuottanut ongelmaa. Nyt rakentelin kotiini laulukopin tämän pullonkaulan poistamiseksi. Ensisijaisesti laulukoppi on tarkoitettu omille biiseille, mutta nyt kun se kerran tuossa tönöttää, niin vuokraan sitä mielelläni myös muiden proggiksiin :)

Lisätietoa täällä:

Nyt vuodenvaihteessa olen miettinyt toimintaani muutenkin hieman uusiksi ja rytäkässä uudistuivat myös kotisivut ja hinnoittelu. Multa on usein kyselty, mitä maksaisi jos kirjoittaisin jonnekin vaikka blogipostauksen tms. joten nyt on sitten senkin tyyppiselle työlle hinta. 

Hinnoittelin myös sparraus- ja yhteiskirjoitussessiot, sillä niistäkin on paljon kyselty. Moni biisintekijä tuntuu kaipaavan apua etenkin lyriikkapuoleen, mutta haluaisi silti tehdä tekstinsä itse ja pitää tekijänoikeudet. Multa saa tämänkaltaista apua nyt edulliseen tuntihintaan :) 

Teen edelleenkin myös graafista suunnittelua ja valokuvausta, mutta enemmänkin osana projekteja kuin päätyöksi ja sen takia siitä ei ole suuremmin mainittu tuolla uusilla kotisivuilla. Vanhojen asiakkaiden osalta kaikki pysyy ennallaan. 

Näillä siis mennään. Saa nähdä millaisia demoja tekstipajalla syntyy tulevana vuonna. Jos tunnet hyviä laulajia ja/tai biisinikkareita täältä päin Suomea, niin laitahan vinkkiä menemään :)

Mikä sun tulevassa vuodessa on erilaista kuin menneessä? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti