perjantai 4. heinäkuuta 2008

Radio Nova - Kaamein sekoitus klassikoita ja hirveimpiä uutuuksia

Radio Nova ja Novan superlyhyet soittolistat ovat olleet jo jonkin aikaa musiikkipiireissä varsinainen vitsin aihe. 

Viimeaikoina aiheesta on repinyt huumoria mm. radio-bloggaaja hp-guru, arikkelissaan: "Käyttöopas Radio Novan kuunteluun" ja aiemmin LEHTI 2.0 ilmoittaen että: Radio Nova tiivistää soittolistojaan

Radio Novan slogan: "Paras sekoitus klassikoita ja tyylikkäimpiä uutuuksia" alkaa jo kuulostaa monen korvaan lähinnä ironiselta kun uutuuksia kuulee ko. kanavalta erittäin harvoin. Käytännössä Nova-uutuuden tyylikkyys varmistetaan sillä että Radio Nova ottaa soittolistalleen vain sellaisia "uutuuksia" jotka jo soivat jollain toisella kanavalla. "Tyylikkäimpiä uutuuksia", voisi siis yhtä hyvin olla "kuluneimpia uutuuksia".

Toinen asia joka vaikuttaa Radio Novalle olevan "uutuuden" tyylikriteerinä on se kuinka suuren levy-yhtiön lanseeraama kappale on vuorossa. Pienlevy-yhtiöiden musiikki ei juuri radioissa soi, ellei esittäjä ole jo valmiiksi kaikille tuttu. Ilmeisesti ei siis ole kovinkaan tyylikästä tuoda musiikkiaan esille minkään pienlevy-yhtiön kautta.

Otettakoon kuitenkin huomioon että kun pienlevy-yhtiö lanseeraa uusia biisejä ja artisteja on kyseessä suhteellisesti suurempi uhraus. Niistä tulee sen vuoksi harvoin yhtä huonoa materiaalia kuin vaikka Sony BMG:ltä. Näin ollen "Tyylikkäimpiä uutuuksia" voisi olla myös: "hirveimpiä uutuuksia"!

Radio Novan soittolistat myös kutistuvat vuosi vuodelta, kuten Lehti 2.0:n artikkelissakin herjataan. Kanavan tulos kuitenkin on kasvanut vuodesta toiseen. Jokainen joka ymmärtää markkinoinnista yhtään mitään, tajuaa että Novan menestys kutistuvista soittolistoista huolimatta, johtuu siitä että kanavaa mainostetaan yhä enemmän. Kanava siis on mainonnan ansiosta ihmisten huulilla musiikistaan huolimatta, ei sen takia.

Markkinointitiimi siellä tekee hyvää työtä. Harmi että musiikkitoimittajuus on unohtunut kokonaan. Juontajat loistavat sillä etteivät tiedä soittamistaan biiseistä hölkäsen pöläystä. Musiikista ei juuri puhuta, vaan puhutaan kaikesta muusta ja musiikki on täytettä, vaikka sitä onkin vain se muutama biisi ja niitä soitetaan yhä uudelleen!

Radio Novan menestys hämmentää minua. Ovatko kuuntelijat todella näin kuuroja? Haluaako joku todella kuunnella samoja biisejä yhä uudelleen ja uudelleen, jopa saman päivän/viikon aikana. Itseäni ei niinkään häiritse jos olen radiosta kuulemani biisin joskus aiemmin kuullut, mutta en kyllä jaksa kuunnella samoja kappaleita kahtena päivänä peräkkäin, puhumattakaan kokonaisesta työviikosta.

Milloin saamme radiokanavan jonka soittolista olisi edes yhden kuukauden mittainen parin tunnin sijaan????

Onko todella niin vaikeaa tehdä ihan oikeasti musiikkijournalismia? Kertokaa minulle miksi te sitä Radio Novaa kuuntelette. Mä en vain jaksa tajuta? Onko Radio Nova oikeasti jonkun lempikanava?

PS: Vielä niille joiden mielestä soittolistojen ylipäätään pitäisi olla kirjavampia. Tässä adressi: kiitos ei soittolistoille ja tässä toinen: Vetoomus radioasemille.

15 kommenttia:

 1. Mä kyl ainaski kuuntelen mielelläni Novaa kun sen Vehviläisen ääni on niiiiiin ihana :D

  VastaaPoista
 2. Novaa kuuntelen lähinnä pitkillä automatkoilla, koska se kuuluu melko takuuvarmasti joka puolella Suomea ja sieltä tulee keskivertomusiikkia, jota juuri ja juuri kestää kuunnella. Tuo toistuvuus käy kieltämättä sielun päälle. Kun ajaa esim. Lappiin ehtii jo yhden päivän aikana pahasti pitkästymään.
  No, juontajissa ei mitään vikaa, mm. Vehviläinen on tosiaan ihan hauska kaveri :)

  VastaaPoista
 3. Luulenpa että Novan suosio perustuu paljolti siihen että se on hyvää auditiivista tapettia,ts. ihmiset kuuntelevat sitä töissä ynnä muissa askareissa taustalla. Silloin on oikeastaan sitä parempi mitä yhdentekevämpää = taustalla pysyvämpää musiikki on.

  Varsinainen musiikin kuunteleminen, sen aito harrastaminen, tapahtuu nyt ja tulevaisuudessa niillä muutamalla soittolistattomalla radioasemalla, ja ensisijaisesti netissä.

  VastaaPoista
 4. Outi: Hyvä pointti tuo että se kuuluu suomen toisesta päästä toiseen päähän. Harmi että saman matkan aikana ehtii kuulemaan samat biisit useampaan kertaan. Luulisi muuten että vaikka YLE kokisi velvollisuudekseen tarjota eri biisejä soittavaa, koko suomen kattavaa radio-ohjelmaa Novan vastineeksi.

  Vesa: Auditiivinen tapetti on hyvä sana. Toisaalta esim. Radio Aalto on vielä parempaa tapettia, kun soittolistan kappaleet ovat yhtä kuluneita, mutta särähtävät vähemmän korvaan.

  VastaaPoista
 5. Älä välitä tekstiurakoitsija. Et ole yksin: http://web.archive.org/web/20050312055031/http://www.kolumbus.fi/ilari.reuhkala/negativ/antinova.htm

  VastaaPoista
 6. Outi: Kimmo Vehviläinne: Pipo päässä mutta silti aina jäässä.

  Kommentti muuten: Radio Niva on kulunut pahvilaatikko. Pahempaa kuin viisi vuotta kaapissa ollut korppu. Radio Aalto on mainio, sillä soittolistan toistuvuus ei ota päähän niin paljon.

  VastaaPoista
 7. Oikeakin RadioNiva on muuten olemassa: http://www.radioniva.ru/

  VastaaPoista
 8. On se kai olemassa. En tiedä mutta kirjoitan joskus Radio Novan Radio Nivana. Kirjoitan ehkä liian nopeasti...

  VastaaPoista
 9. Vesa: Tuo auditiivinen tapetti on tosiaan hyvä :)

  Musiikkia kieltämättä tulee ihan tietoisesti valittua sen mukaan, miten haluaa sen vaikuttavan mielialaansa tai vaikka työvireeseen. Novaa en muuten pystyisi kuuntelemaan duunia tehdessä, koska en voi keskittyä jos taustamusiikissa on sanat.

  Mikä on muuten tuon radio Aallon kuuluvuus maanteillä? Kaikki matkamusiikkivaihtoehdot olisivat tervetulleita.

  VastaaPoista
 10. Outi:

  Tuoltapa tutkimaan kuuluvuusalueita: http://radioaalto.fi/kuuluvuusalueet.html

  VastaaPoista
 11. Kiitos rakentavasta kommentista. Kuuluvuusalue ja kuuluvuuden taso ovat varmasti myös suurimpia menestyksen salaisuuksia Radio Novan kohdalla.

  Kyllä mun mielestä Musiikkijournalismi kuuluu aina sinne missä musiikkia soitetaan, oli kyse sitten soittolistaradiosta tai jostain muusta.

  Toki kaikille on (ainakin toivottavasti) selvää että puolueetonta musiikkijournalismia voi olla ainoastaan epäkaupallisilla nettiradioilla, ylen kanavilla ja RadioRobinhoodin kaltaisilla paikallisradioilla, joissa biisit soivat pääosin biisien itsensä takia.

  Se että radio elää mainostuloilla tietysti vaikuttaa suotuisasti tietyn tyyppisten biisien soittoon.

  Esim. Radio Novan kohderyhmä on 35-44 vuotiaat (koska se on erittäin ostovoimainen joukko, eniten rikkaita ja hyväpalkkaisia ihmisiä).

  Kun radiota tehdään ennenkaikkea tätä joukkoa ja tälle joukolle mainostavia yrittäjiä ajatellen, niin on selvää että se musiikkijournalismi, jota tämän tyyppisessä radiossa voidaan harjoittaa, on aika eri tyyppistä kuin epäkaupallisella puolella.

  Näkisin kuitenkin että myös tuo kohderyhmä kääntää jossain vaiheessa kanavaa vain siksi että biisit on jo kuultu niin moneen kertaan, niin lyhyellä aikavälillä.

  Pahin ongelma ei sinänsä ole mun mielestä musiikki itsessään (joka, kuten sanoit, on varmasti testattu ja kohderyhmä kai siitä KESKIMÄÄRIN diggailee) vaan juurikin soittolistojen lyhyys.

  VastaaPoista
 12. Kyllä minun mielestäni tarvittaisiin joku selkeä "mainstream" vaihtoehtokanava näiden dominanttien rinnalle.
  Tarkoitan kanavaa, johon voisi esim. kaikenlaiset kellaribändit lähettää demojaan soitettavaksi. Saavathan levy-yhtiötkin, päivittäin massoittain erilaisia demoja kuunneltavakseen ja 99% näistä demoista päätyy roskakoriin. Jospa nämä demot menisikin suoraan jolekkin uudenlaiselle radiokanavalle soitettavaksi? Ei tarvittaisi enää kaupallista mambo jambo musiikkia ja soittolistoja. Puhumattakaan 95% näistä kaupallisista artisteista joilla ei ole mitään omaa annettavaa musiikin saralla -muuta kuin remixit ja bulkkilauluääni.
  Tilalle tulisi aitoa omistautumista musiikkiin.

  VastaaPoista
 13. Jees.. se vaaan että kaikki musa ei ole hyvällä tahdollakaan radiokelpoista. Silti, ehkä vielä joskus perustetaan radio jossa soitetaan vain ennenkuulumatonta musiikkia ;D

  VastaaPoista
 14. "musiikkijournalismi" :D :D hahahahaha!

  VastaaPoista

Liity sisäpiiriin

Saat jatkossa kirjoittamani artikkelit suoraan sähköpostiisi veloituksetta. Samalla mahdollistat vuorovaikutuksemme myös muissa asioissa.

* pakollinen kenttä

© Samuli Koivulahti, 2019.