Siirry pääsisältöön

TAPIO = vitun hyvä PUNK -bändi !

Jo pelkästään TAPIO -yhtyeen demolevyllä olevien biisien nimet kertovat että kyseessä on varsin asiallinen punaniskapunkkarijunkkarijoukkio. "Pappa betalar", "Turbokapitalisti" ja "Pätkätyöläinen" saavat kyllä hymyn huulille, mutta saman aikaisesti rymistelyä kuunnellessa tulee selkeä tunne siitä että kolikolla on myös se toinen puoli. Yhtyeen sanoitukset ovat suoraviivaisia, ironisia ja usein oivaltaviakin rykäisyjä tämän hetken maailman menosta. Pääasiassa asioita tutkaillaan melko punaisten aurinkolasien läpi, mutta laajempaakin perspektiiviä meiningistä löytyy.

"Kuu-ukko" onkin jo sellainen kappale, jonka voisi jopa kuvitella kuulevansa joltain radiokanavalta. Kaikesta ryminästään, energiastaan ja kantaaottavuudestaan huolimatta TAPIO ei sorru lauluissaan itsetarkoituksellisuuksiin, eikä yli- tai ohilyönteihin, kuten eräs toinen hieman tunnetumpi punk-poppoo viime aikoina (siitä ehkä myöhemmin lisää). Tässä kuitenkin hieman taustaa käsillä olevista punkkareista:


Pieni historiikki:

TAPIO perustettiin vuonna 1992 silkasta soittamisen ilosta. Alkuaikojen biisit olivat todella energisiä punkralleja. Sanoitukset ja sävellykset pääosin Jyri Hellevuon käsialaa. Myös Juha-Pekka Pellinen teki jo tuolloin joitakin lauluja. Yhtyeen linja on ollut alusta alkaen perin suomalainen. Sanat ovat olleet alustapitäen selvää suomen kieltä ja yhtyeen nimikin on tavallaan piruilua muka_cooleille englanninkielisille yhtyeen nimille, joita bändin perustamishetkellä oli ollut sen synnyinpaikkakunnalla, eli Suolahdella, runsaasti. Vastavetona pojat sitten päätti että: "me ollaan Tapio"! Kotiseuturakkautta ja ideologiaa tässä on sen verran mukana että nimi juontaa juurensa hämäläisten metsänjumala-Tapiosta.

Vuosien myötä osa porukasta vaihtunut ja työtavatkin ovat hiukan hioutuneet. Nykyään bändin keski-ikä on rapiat kolmekymmentä vuotta ja Juha-Pekka Pellinen vastaa entistä enemmän sanoituspuolesta, vaikkakin solistina toimiva Jyri Hellevuo tekee edelleen omiakin tekstejä. Biisejä on tekstitetty jonkin verran myös yhdessä. Sävellys on myös Hellevuo-Pellinen matskua, yhdessä ja erikseen. Kaikki biisit ovat koko bändin yhteisvoimin sovittamia.

Tapio -yhtyeessä homma toimii jotakuinkin niin että Hellevuo/Pellinen tuo biisin kuultavaksi treenikämpille, jonka jälkeen hyviä biisejä aletaan muokkaamaan porukalla valmiiksi, huonojen kappaleiden jäädessä sivuun ja kuollessa omia aikojaan pois. Jokainen saa myös sanoa biiseistä mielipiteensä ja vaikuttaa näin niiden lopulliseen muotoon.

Tapio on saanut myös pientä kilpailumenestystä ja vuonna 2007 pojat osallistuivat Laulunpätkiä Pätkätyöstä -lauluntekokilpailuun kappaleella "Pätkätyöläinen" (kuultavissa myspacessa). Yhtye sijoittui kolmanneksi, joka on varsin hyvä sijoitus kun ajattelee että kyseessä on tyylipuhdas punkbiisi.

Nyt Tapio on sellaisessa iskussa että pojat ovat päättäneet ryhtyä promoamaan itseään kunnolla. Käytännössä he pyrkivät nyt tekemään entistä enemmän keikkoja ja yrittävät etsijä itselleen sopivaa julkaisijaa. Poikien (jo melko valmiista) demosta ollaan ottamassa juuri parin sadan kappaleen painosta, josta muutama olisi tarkoitus myydäkin (keräilijät hoi!).

Kuulopuheiden mukaan tämän yhtyeen keikoilla on helvetin hyvä meininki ja punkkia kohtaan olemassaolevia ennakkoluuloja on kaadettu rytinällä alas, kun on nähty kuinka punkillakin voi myydä viisinkertaisen määrän olutta illan aikana. Odotan innolla että saan mahdollisuuden todeta tämä asian itse, henkilökohtaisesti ja käytännössä (pitäisiköhän koittaa kaupitella näitä kavereita vaikka jollekin jokilaivalle).

;)

Biisit:
http://www.myspace.com/tapiotheband

Bändi:
Jyri Hellevuo, akustinen kitara, laulu.
Juha-Pekka Pellinen, kitara.
Tero Hintikka, basso.
Sami Väisänen, rummut.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…