Siirry pääsisältöön

Pekingin Olympialaiset ja Yang Peiyi muistuttavat Pauliina Kumpulaisesta

Jo jonkun aikaa itseäni on mietityttänyt ulkomusiikillisten asioiden tärkeysaste kun puhutaan musiikista. Toisessa blogissani tutkailin asiaa jo viime huhtikuussa hieman toiselta kantilta. Nyt tässä tapauksessa kuitenkin ulkomusiikilliset seikat ovat nousseet jo itse musiikin edelle ja kyse on puhtaasti ulkonäöstä.

Suomessa viimeksi näistä asioista on keskusteltu kunnolla silloin kun Pauliina Kumpulainen jolla oli käsittämättömän tarkka sävelkorva ja upea lauluaani putosi idols finaalista. Tuolloin monet arvelivat että hän olisi päässyt kisassa pidemmälle jos olisi ollut ruumiinrakenteeltaan solakampi. Yleisö kuitenkin enemmistöllä päätti ettei hän kelpaa kuultavaksi ja lopputuloksena kilpailun voitti Ilkka Jääskeläinen joka riitaantui lopulta levy-yhtiönsä kanssa ja josta ei sittemmin ole kuultu. Hänen ja hänen veljensä keikkakalenterin mukaan viimeinen "Show" on vedetty 2007 puolella.

Tämä Peking2008 tapaus on mielestäni törkeä juuri siksi että tämä koko maailman silmissä liian rumaksi leimattu tyttölapsi hoiti hommansa niin hyvin kuin mahdollista, jonka jälkeen hänen henkilöllisyytensä päätettiin pitää salassa. Lisäksi kunnia hienosta esityksestä yritettiin vielä vierittää aivan toiselle henkilölle, eikä yleisöllä ollut koko asiasta mitään hajua. Kyseessä oli siis tietoinen kusetus.

Löysin tästä asiasta kertovan artikkelin. Oman tukensa jutulle on antanut myös laulaja/lauluntekijä Vesa Salmi sekä teatteripölyä ja valoa. Englanniksi asiasta on kirjoitellut mm. telegraph ja BBC. Suomen valtamedioista tätä on puinut mm. Helsingin Sanomat. AV-matskua uutisesta on löytettävissä täältä (ennen uutista on joku huonekalumainos).

Jos haluatte tukea Yang Peiyitä ja olette sitä mieltä että tällainen toiminta on väärin, Spotatkaa tämä artikkeli, digatkaa tuo av-linkki, liittykää tähän fabook ryhmään ja keskustelkaa ihmisten kanssa tästä aiheesta.

Itse en hyäksy tämän tyyppistä toimintaa lainkaan. Mielestäni ei ole merkityksellistä laulaako lavalla missi vai mammutti, suloinen vai "ruma" lapsi (eikä lapsi muuten voi olla koskaan ruma?!). Minä haluan nähdä mieluummin lavalla rumia jätkiä jotka soundaa helvetin hyvältä (niinkuin Hurriganes aikoinaan), kuin niitä urveloita jotka vetää huulisynkkaa ja kuulostaa sen takia livenä samalta kuin levyllä (en mainitse nimiä). Minusta sen pitäisi riittää että musikaalinen lahjakkuus on tarpeeksi korkealla tasolla.

Yang Peiyita käy kyllä todella sääliksi. En voi edes kuvitella kuinka pahalta 7-vuotiaasta pikkutytöstä voi tuntua!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…