Siirry pääsisältöön

Kustannussopimus musiikkialalla: evästystä ensimmäistään solmivalle!

Musiikkialalla on tapahtunut vuosien saatossa monenlaisia mullistuksia, joista ensimmäinen tapahtui jo silloin kun nuottien levittäminen lakkasi olemasta kaikkein tärkein keino musiikin kuuluville saattamiseksi.

Kustantajan rooli musiikkibisneksessä on usein, varsinkin tuoreille biisintekijöille epäselvä sopimuksen allekirjoitusvaiheessakin. Yritin aiemmassa postauksessani tätäkin asiaa hieman selventää.

Mitä tulee kustannussopimuksen tekemiseen ylipäätään, niin on hyvä tiedostaa että nimenomaisesti kustannussopimukseen ei nimeä tarvitse laittaa ollenkaan. Kustannussopimus kun ei saa olla kytkyssä levytyssopimukseen ( ks. Kilpailuviraston ratkaisu ).

Kustannussopimuksen solmimisessa on kuitenkin tietettyjä etuja, joiden vuoksi sekään ei välttämälttä ole asia josta pitäisi tehdä kyllä/ei-päätös. Katse kannattaisikin usein kiinnittää sopimuksen ehtoihin:

Normaalikuvion mukaan (ns. standardisopimus):
• Kustari on usein voimassa vielä 70-vuotta tekijän kuoleman jälkeenkin (aika voi olla joku muukin).
• Siihen on määritelty runsaasti kustantajan velvollisuuksia, joiden tekemättäjättäminen johtaa siihen että sopparin voi oikeusteitse purkaa (mikä on työlästä ja kettumaista puuhaa, etenkin jos ei vielä ole ELVIS ry:n jäsen).
• Kustannusoikeuksien luovuttaja (=tekijä) saa yleensä kertakorvauksena rahaa palkkioksi (jos älyää sitä vaatia).
• Raha kuitenkin usein merkitään ennakoksi (eli jos kustantaja painaa nuotit tai biisin nuotti/teksti julkaistaan esim. nuottikirjassa, niin ennakko pidätetään näiden myynnin rojalteista).

Tässä mallissa luovutat kolmanneksen (tai muun sopimasi prosentin) sopimuksen alaisten biisiesi Teostokorvauksista, joko määräajaksi tai "lopullisesti", riippumatta siitä tuottaako sopimus sinulle mitään. Kustantajan velvollisuuksien laiminlyöntiä (uusien sopimusten osalta) on vaikea todistaa, ellei kustantajasi ole täydellinen amatööri. Kuoltuasi, myös lapsesi joutuvat kärsimään huonosta sopparistasi (jos olet luovuttanut oikeutesi lopullisesti) sillä kuolemasi jälkeen Teostokorvaukset ohjautuisivat heille.

Tässä sopparimallissa on järkeä jos todella voit luottaa kustantajaasi ja/tai saamasi kertakorvaus on niin iso, että ”ikuinen” osuuksien menetys Teostokorvauksista, tuntuu kohtuulliselta. Tällä sopparimallilla sopimus voidaan tehdä myös lyhyemmäksi ajaksi. Esim. yhtyevetoisissa proggiksissa 5-vuoden mittainen kustannussopimus on aika normaali. Sen sijaan tekijöiltä (jotka eivät itse esitä laulujaan) yritetään usein edellyttää täyspitkään sopimukseen suostumista.

Katso:
Suomen Musiikkikustantajat ry:n, Suomen Säveltäjät ry:n ja Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry:n suosittelema mallikustannussopimus.


Itse suosisin mallia jossa:

• Kustannussopimus purkautuu jos teos ei tuota x-ajan kuluessa y-summaa teostotuloa.
• Kustantajan tulee saada biisi poikimaan tämän jälkeen y-summan verran rahaa joka vuosi.
• Mikäli kustantaja epäonnistuu biisin markkinoinnissa, niin kustannussopimus raukeaa, ellei kustantaja maksa alijäämää omasta pussistaan.

Tällainen diili on reilu kummallekin, sillä kustantajakaan ei todellisuudessa tarvitse lauluja, joita ei saa ”kaupaksi”. Rahahan tulee soitosta ja oikeasti toteutuvaa soittoa vastaan sitä jo mielellään luovuttaakin sen 1:3 Teostoistaan.

Jos kustantaja kuitenkin epäonnistuu markkinoinnissa, eikä halua lunastaa jatkoaikaa tekijä voikin sitten etsiä biisille uuden (sopivamman) kustantajan, tai yritää kaupitella biisiä itse.

Koska kustannusoikeus on ansaittava joka vuosi uudelleen, ei biisi jää makaamaan laatikkoon vielä silloinkaan, kun ensimmäinen läpimurto on tehty. Toisaalta - mitä enemmän biisi soi, niin sitä helpompi sen soittomääriä on pitää yllä, eli asiansa osaava kustantaja kyllä saa säilytettyä hittibiisin oikeudet itsellään ikuisestikin, jos niin oikeasti tahtoo.

Katso:
Koivulahden kustannussopimusmalli.


Ja lopuksi:
Näiden vaihtoehtojen lisäksi alalla liikkuu hurja määrä kaikenmoisia lippulappuja, joista osa on ihan asiallisia - osa ei. Oleellista on varmistaa että ymmärrät itse kaiken mitä paperissa lukee, eli jos et muuten ymmärrä, niin pyydä jotakuta vääntämään rautalangasta. Sopimuksen ei tarvitse noudattaa mitään standardia, mutta standardisopimuksissa on otettu huomioon myös sellaiset asiat, jotka eivät äkkiseltään ehkä tulisi kaikille mieleen. Varmista kuitenkin että sopimusmalli edustaa juuri sitä tahoa, joka ajaa sinun etujasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…