Siirry pääsisältöön

Musiikkikoulutus ja sen tulevaisuus

Olin mukana Turun konservatoriolla 11.2 järjestetyssä ”Tulevaisuusverstaassa” jossa pohdittiin tämänhetkisiä ongelmia musiikkialan koulutuksessa ja yritettiin miettiä keinoja, joilla tilannetta voitaisiin parantaa.

Yksi suuri asia näytti olevan työelämävastaavuuden puute ja koulutusten kapea-alaisuus: Useita puheenvuoroja käytettiin siitä kuinka esim. kitaransoitonopettajaksi valmistuvan henkilön pitäisi ymmärtää soittamisen ohella (nykyistä enemmän) myös pedagokiikan päälle.

Toinen selkeä ongelma tuntui olevan oikean oikean tekemisen puute. Siinä missä kaikilla muilla aloilla ammattikoulutukseen kuuluu pakollisena neljä kuukautta työharjoittelua, niin muusikon ammattiin voi ilmeisesti valmistua varsin olemattomallakin käytännön kokemuksella (?)

Keskustelua käytiin myös siitä, pitäisikö musiikkialan koulutusta muokata siten, että se vastaisi enemmän työelämässä jo olevia tarpeita, vai pitäisikö taideopetuksen olla tällaisesta markkinavetoisesta ajattelusta vapaata?

Itse käytin tilaisuudessa useita puheenvuoroja musiikkialan markkinointikoulutuksen puolesta ja yritin saada ilmoille näkemystäni siitä, ettei ongelma ole ainoastaan se että muusikoita koulutetaan kortistoon, vaan siinä että managerit ja keikkamyyjät loistavat poissaolollaan!

Etenkin marginaalimusiikin breikkaaminen markkinoilla vaatii tuekseen roppakaupalla markkinointiosaamista ja sen synnyttämiseksi pitäisi luonnollisesti myös kouluttaa väkeä!

Parhaita tilaisuudessa kuulemiani ajatuksia oli jossain sivulauseessa (vitsinä) pilkahtanut idea oppilaitosten välisestä yhteistyöstä jo ammattikoulutasolla: Markkinointipuolen merkomiopiskelijat voisivat myydä keikkoja musiikkiopiston esiintyjäopiskelijoille, samalla kun AV-puolen oppilaat huolehtisivat grafiikoista ja myynnintukimateriaaleista :D

Puhetta oli myös sosiaalisiin medioihin jalkautumisesta ja yksi oma ehdotukseni oli että musiikkikoulut alkaisivat tuottamaan opetusvideoita Youtubeen. Ne toimisivat toisaalta oppilaiden itseopiskelumateriaaleina ja toisaalta myös viraaleina tehden oppilaitoksia samalla tunnetuksi.

Kaiken kaikkiaan tilaisuudesta jäi hyvä fiilis ja uskon että ainakin pieniä muutoksia alan koulusnäkymiin on luvassa! Millaisia parannuksia sinä toivoisit?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…