Siirry pääsisältöön

Spotify rikkoo lauluntekijöiden moraalisia oikeuksia!

Ruotsalaissyntyinen Spotify vaikuttaa monessa suhteessa kertakaikkisen hienolta palvelulta! Sen käyttäjällä on pääsy erittäin kattavaan biisivalikoimaan ja soitosta maksetaan tekijöille korvausta hieman samaan tapaan kuin kaupallisissa radioissa (eli sen mukaan paljonko biisi soi suhteessa palvelun saamiin mainostuloihin).

Hienointa Spotifyssa on se, että sen käyttö kaikkine soittolistatoimintoineen on helpompaa kuin monien laittomien viritysten. Siksi se on jo varteenotettava haastaja sellaisillekin (valitettavan suosituille) palveluille kuin LimeWire tai eMule. Normaalin käyttäjän näkökulmasta huonoja puolia on oikeastaan vain se, että Spotifyn saamat lisenssit eivät (ihan vielä) kata aivan kaikkia maita.

Näin biisintekijänä en kuitenkaan voi olla kiinnittämättä huomiota erääseen toiseen epäkohtaan: Nimittäin siihen, että Spotifyn hakutoiminto tuntee ainoastaan kappaleiden esittäjät, ei niiden tekijöitä! Tekijätietoja ei lue myöskään albumin lisätiedoissa eikä missään muuallakaan Spotifyn palveluympäristössä, vaikka Suomen tekijänoikeuslaki sitä edellyttäisi.

Tarkalleen ottaen laissa lukee että jos teoksesta valmistetaan kappale tai teos saatetaan yleisön saataviin, tekijän nimi ja lähde on mainittava siinä laajuudessa ja sillä tavoin kuin hyvä tapa vaatii.

Voi olla, että Ruotsissa vastaavaa lakia ei ole (tai sitten ruotsalaisilla on huonommat tavat?), mutta se ei tarkoita sitä että Spotify voisi jättää tämän seikan noin vain huomiotta! Mielestäni Teoston ja erityisesti Elvis Ry:n olisi välittömästi puututtava tähän epäkohtaan, vaatimalla Spotifya kehittämään palveluaan tältäkin osin sellaiseksi, että se täyttää Suomen lain asettamat kriteerit.

Ollaanhan me lauluntekijät aika vaatimatonta porukkaa, mutta täytyy sitä nyt sentään tämän verran pitää oikeuksistaan kiinni :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…