Siirry pääsisältöön

Biisien otsikointia ja hakukoneoptimointia

Päivätyöni puolesta olen joutunut perehtymään jonkin verran hakukoneoptimoinnin saloihin ja tulin ajatelleeksi, josko noita oppeja voisi jotenkin hyödyntää myös biisien otsikoinnissa

Jo Helismaan ja Kärjen ajoista on tiedetty että olisi hyvä jos otsikossa mainittu sana, tai sanapari löytyisi myös itse tekstistä. Mieluiten tietysti kertosäkeistöstä.

Tänäpäivänä otsikon merkitys korostuu hieman eri tavalla, sillä levyjä kuunnellaan enää kovin vähän ja potentiaalinen kuulija selaa useimmin tuhansien biisien valikoimaa jossain Spotifyn, Groovesharkin tai Hitlantiksen kaltaisessa palvelussa. Siellä otsikko on ainoa asia jonka perusteella hän voi tehdä valinnan seuraavasta kappaleesta!

Hyviä (Kärjelle ja Helismaallekin kelpaavia) biisin nimiä ovat mielestäni esim. Hurriganesin: ”RoadRunner” ja Beatlesin: ”Paperbackwriter”. Ne ovat lyhyitä, ytimekkäitä, helposti muistettavia ja tuntuvat kivalta suussa. Lisäksi jälkimmäinen taitaa olla ihan ehta uudissana, jonka ansiosta vaikkapa lyriikat ko. biisin nimellä löytyvät netistä salamana (uudissanalla voi saavuttaa Googlessa yksinvaltiuden)


Mutta riittääkö tämäkään?
Ehkä parhaiten biisin kuulluksi tulemista edistäisi jos biisin nimi olisi sellainen, että kappaleen livetaltiointi YouTubessa tai lyriikat Liramassa sattuisivat potentiaalisesti Googlettajan silmään kun tämä etsii infoa jostakin asiasta joka sattuu olemaan myös ko. biisin aiheena?

Eikö juuri tällainen henkilö olisi kaikkein potentiaalisin diggari kappaleelle?
Vai kuinka?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…