Siirry pääsisältöön

Teostossa ollaan ihan pihalla!

Säveltäjät ja sanoittajat Elvis Ry:n puheenjohtaja Janne Louhivuori meni avaamaan sanaisen arkkunsa ja mainitsi Savon Sanomille, kuinka muusikot huijaavat Teostokorvauksia omiin taskuihinsa biisintekijöiden kustannuksella. Heti perään Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä kiirehti vakuuttamaan että ohjelmistoväärennökset eivät ole vakava ongelma.

Täh! Olen puulla päähän lyöty! Miten ihmeessä merkittävintä tekijänoikeusjärjestöämme voi johtaa henkilö, joka on noin pihalla todellisesta tilanteesta? Ja millaiseen argumentointiin hän tuossa sortuukaan:
Teosto tilittää vuosittain suomalaisille musiikintekijöille yli 40 miljoonaa euroa tekijäkorvauksia. Keikkakorvaukset ovat tuosta potista noin viisi prosenttia. Suurin osa meidän korvauksista menee oikeaan osoitteeseen, sanoo Sipilä.

Mikä tässä argumentoinnissa mättää?

- Sipilä perustelee osoitteen oikeellisuutta sillä että rahaa tilitetään niinkin paljon kuin 40 miljoonaa!

Onko kellekään tullut mieleen se, että miksi live-keikoista tuleva korvaus on ylipäätään niinkin pieni kuin viisi (5) prosenttia?

Kysymykseen ei ole vaikea vastata: Törmään itsekin vähän väliä keikkamuusikoihin, jotka eivät ole eläissään tehneet yhtään ainoaa esiintymisilmoitusta Teostoon! Osalla ohjelmatoimistot tekevät ne heidän puolestaan ja osalla ei kukaan. Kerran kun muistutin erästä tällaista kaveria raporttien tekemisestä, tämä pelästyi ja kysyi että eikö ravintoloitsija suutu ja pidä häntä kielikellona kun Teostosta korvausvaade rapsahtaa laatikkoon!* :D

Ne harvat joka ymmärtävät Teosto-asioista jotain, vetävät tietenkin välistä! Esiintymisilmoitusten oikeellisuuttahan ei voi juuri mitenkään valvoa, niin kauan kuin Teosto ottaa raportteja vastaan ainoastaan yhdeltä taholta kerrallaan.

Ongelma ratkeaisi jos ilmoituksen voisi tehdä rinnan useampikin henkilö: Esim. keikkajärjestäjä, biisintekijä tai joku muu, voisi myös antaa näkemyksensä saman keikan sisällöstä (oikeastaan tämä olisi ainoa keino validoida, onko sisältö sinne päinkään).

Siinä Sipilä on kuitenkin oikeassa, että suurin ongelma eivät tosiaan ole nämä huijarit, vaan ne jotka eivät tee raportteja lainkaan. Tähänkin ongelmaan olisi hyvin yksinkertainen ratkaisu: Tarvitsisi vain säätää, että raportin tekijä (tai tekijät yhteisesti) olisivat oikeutettuja saamaan esim. 5% siitä Teostotulosta, jonka ko. esityskerta tuottaa.

Markkinataloudessa markkinatalouden tavalla. Eikös vaan ;-)
*Arvatkaapa miten pitkään jouduin vakuuttelemaan trubaduuri-paralle, että Teosto kyllä hoitaa asian niin ettei muusikko joudu välikäteen (enää en ole ihan varma).

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…