Siirry pääsisältöön

Julma Isäntä - Kaupunki pysähtyy

Sain viimeviikon loppupuolella mukavaa joulupostia. Huomasin nimittäin, että posteljooni oli kantanut laatikkooni Julma Isäntä -yhtyeen uuden pitkäsoiton.

Niinkuin jotkut tämän blogin lukijoista ehkä muistavat, tein huhtikuussa 2009 kyseisestä yhtyeestä haastattelun. Tuolloin tämä levy oli vielä suunnitteluasteella, eikä sillä ollut edes deadlinea.


Levyllä on 10 raitaa joista Huoviala on kirjoittanut terävimmällä kynällään seitsemän tekstiä. Yhtyeen kitaristi; Mika Rämä on vastuussa yhdestä tekstistä ja useista sävellyksistä, minkä lisäksi levyllä on pari coveria.

Levyn kappaleista ehdoton suosikki itselleni on levyn kakkosraita "Tapahtumia". Se on jotain sellaista, mitä olisin itse halunnut tulla kirjoittaneeksi:

tapahtuipa mitä vaan ei me koskaan muututa
tai jos muututaan niin suuntaan huonompaan...

...roskapostista sai ilmoituksen
mahdollisuudesta nähdä
jotain muutosta jo huomenna...

...ja hän virittelee pommin
poistaa turmiolan tommin
sä voit itse valita
oletko paikalla

Vastaavasti neljäs raita: "Karhun unella" -kuulostaa mahtavalta livebiisiltä! Pysyköön se keikkasetissä aina ja ikuisesti 'aamen'.

Levylle valitut kaksi Cover-biisiä ovat jo melkein kliseeksi muodostunut "Nousevan auringon talo" sekä edesmenneeltä Juice Leskiseltä harvemmin kuultu biisi: "Rock loppuu kuin seinään", minkä Huoviala tulkitsee hämmentävän uskottavasti. Erehdyin jopa luulemaan sitä poikien omaksi kappaleeksi ;-)

Biisit eroavat edukseen etenkin tekstiensä osalta. Kappaleissa on pureskeltavaa vaikka kuulija ei ymmärtäisi musiikista tuon taivaallista. Hyvää suomenkielistä rokkia kuulee nykyään niin harvoin, että voisi jopa sanoa että joku Radio SuomiPOP on jo ihan senkin vuoksi velvollinen soittamaan tätä! 

Verrattuna aiempiin julkaisuihin kehitystä on ilmiselvästi tapahtunut parempaan myös soiton ja sovitusten osalta ja äänite on teknisesti muutenkin ihan kaupallista tasoa.

Suosittelen tätä levyä jokaiselle, joka arvostaa terävää suomenkielistä ilmaisua. Nämä kappaleet eivät ole mitään hömppää, vaan biiseissä puhutaan asioista suoraan, joskin välillä satiirin, ironian tai sanaleikkien ryydittämänä.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…