Siirry pääsisältöön

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksujen puolesta!

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu on tekijänoikeustuloa, joka jaetaan mm. meille biisintekijöille, sitä vastaan että kaikilla on lupa kopioida mm. musiikkia omaan käyttöönsä (maksu on upotettu jokaisen tallennusvälineen hintaan).

Teknologian kehittyessä ollaan kuitenkin tultu siihen että tekijänoikeuksien alaista materiaalia kopioidaan yhä useammin sellaisiin välineisiin, joiden pääasiallinen tarkoitus ei välttämälttä ole ko. materiaalin toistaminen. Harva voi kuitenkaan kiistää, etteikö puhelimen käyttö MP3-soittimen tavoin vastaisi käyttökokemukseltaan oikeaa MP3-soitinta. Eikä musiikin kuunteleminen tietokoneen kovalevyltäkään automaattisesti tarkoita, huonompaa äänenlatua tms.

Tämän vuoksi olisi tärkeää ulottaa Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu myös näihin tallennusvälineisiin, kuitenkin huomattavasti pienemmällä prosentilla kuin vaikkapa CD-levyn kanssa.

Mikäli yksityisen kopioinnin hyvitysmaksua ei uloteta kaikkiin tallennusvälineisiin, se tulisi (ja voidaan) lakkauttaa kokonaan, jolloin yksityiskäyttöönkin kopiointi muuttuisi rikolliseksi. Tämä on kuitenkin se huonompi vaihtoehto, joten allekirjoittakaa tämä Adressi yksityisen kopioinnin hyvitysmaksujen puolesta.

Samalla kun tästä asiasta vouhkataan muutenkin, niin haluan todeta, että yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun jakoperusteita tulisi ehdottomasti tarkistaa: Ainakin jos se on totta, että nämäkin kansalta kerätyt rahat jaetaan kaupallisten radiokanavien soittojen suhteessa!

Eikö näitä tallennusvälineitä käytetä juurikin siitä syystä, että ei tarvitsisi kuunnella soittolista-kuraa? Eivätkö ihmiset käytä niitä siksi että he haluavat itse päättää mikä korvissa soi? Tämän hetkisessä jakoperusteessa ei siis ole päätä eikä häntää!

- Pliis, sanokaa mulle nyt joku että näitä korvauksia EI tilitetä tällä perusteella!


EDIT:
Koska ellekirjoitusten tulva ei ole vielä osoittanut laantumisen merkkejä, Adressin allekirjoitusaikaa on jatkettu esi sunnuntaihin (12.12.2010) asti.
-

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…