Siirry pääsisältöön

Trendit vaikuttamisen työkaluna

Trendien sauraaminen ja tunteminen on ensiarvoisen tärkeää silloin kun on tekemässä tekstiä, jolla on tarkoitus saada ihmisissä reaktioita aikaan. 

"Trendi" itsessään on ehkä pinnallinen käsite, mutta koska trendit ovat asioita, joista ihmiset kullakin aikakaudella ovat eniten kiinnostuneita, ne ovat myös niitä joista eniten kohistaan. Esim. laululyriikan kohdalla jopa huonokin kappale voi saada laajalti huomiota, jos osuu vain tarpeeksi hyvin ajan hermoon.

On silkkaa keittiöpsykologiaa että ihmisen on helpompi ymmärtää tekstiä jossa asioita selitetään elementeillä jotka hän parhaiten tuntee. Samoin voidaan olettaa että jos jokin asia on juuri silloin kaikkien huulilla, on valtaosa yleisöstä kiinnostunut lukemaan (tai kuulemaan) tekstiä joka käsittelee tai sivuaa juuri sitä.

Maailma muuttuu ja trendit sen mukana
On todella sääli, ettei Googlen rekistereitä ollut hyödynnettävissä vielä isoäitiemme aikaan. Jos näin olisi, niin olisi mahdollista saada tietoa siitä mikä tuolloin oli oikeasti tärkeää. Itselläni ei esim. ole juurikaan todellisia muistikuvia vuodesta 83, jolloin olen syntynyt ja elokuvat ovat jokseenkin ainoa asia, jonka avulla siitä ajasta on mahdollista muodostaa mitään käsitystä.

Vuonna 83 Googlen suosituimpien hakusanojen lista olisi luultavasti näyttänyt aivan erilaiselta kuin osaisin kuvitellakaan. Silloin kun televisio oli vielä valtamedia, turvavöitä ei käytetty ja puhelinkin oli tarkoitettu pelkästään puhumiseen.

Hakutulosten valossa näyttäisi siltä että maailma on muuttunut varsin paljon ihan lähivuosinakin. Huomaamatta, kuten sillä on tapana. Vuonna 2004 muistelen ensi kertaa kuulleeni autokaupasta joka toimi ainoastaan nettimyymälän kautta. Tuolloin taisi olla myös villitys autojen kuljettamisesta Saksasta Suomeen.

DVD-soitin oli vielä tuolloin kova juttu ja niitä osteltiin joka kämpään, pienet MP3-soittimet yleistyivät ja Nokiasta puhuttuun paljon (tosin en muista miksi). Jostain ihmeen syystä vielä tuolloin Helsinki ja Tampere ovat olleet älyttömän suosittuja hakusanoja(?)

1. helsinki
2. lyrics
3. kartta
4. nokia
5. tampere
6. sanakirja
7. dvd
8. auto
9. irc
10. mp3


Jotkut trendit ovat pysyvämpiä kuin toiset

Jotkut hakusanat ovat kestohittejä. Tällainen on mm. Googlen tulosten kärkikymmenikössä jo vuodesta 2004 vuoteen 2009 sinnitellyt "IRC"-mikä selittyy sillä että irkkaajat lienevät vanhin ja aktiivisin internetin käyttäjäryhmä ja IRC on ollut olemassa verrattain kauan.

Lööppilehdet ja Wikipedia, sekä YouTube ovat olleet myös kestokamaa. Ohessa lista Googlen "kestohiteistä" vuodesta 2004-2009:

1. irc
2. youtube
3. iltalehti
4. iltasanomat
5. suomi24
6. lyrics
7. helsinki
8. wikipedia
9. google
10. facebook

Ja jotkut asiat ovat ihmisten huulilla vain hetken kerrallaan

Pitkien trendien ohella on hyvä muistaa että on myös sesonkeja, eli jotkin asiat ovat ihmisten huulilla vain esim. kerran vuodessa. Äitienpäivän tienoilla (2009) suosituimmat hakulausekkeet viimeisen seitsemän päivän ajalta näyttivät tältä:

1. simona halep
2. culebra
3. äitienpäivä
4. windows 7
5. spotify
6. ruisrock
7. vero.fi
8. vero
9. sig
10. hymy

Lööpissä luki silloin että Joel Hallikainen suree ystävänsä SIGin kuolemaa, monet olivat viikko sitten kamppailleet veroilmoitusten ja -ehdotustensa kimpussa ja Spotify oli musiikinkuluttajien ja -tekijöiden taivas. Kesäfestarit (myös Ruisrock) oli tulossa ja Windows 7 oli juuri lanseerattu.

Käytännön esimerkkejä!
Ajankohtaisia kappaleita on tehty maailman sivu: Osa niistä jää tähdenlennoiksi, mutta osa tuo mieleen niin kivoja muistoja, että niitä kuuntelee mielellään, vielä senkin jälkeen kun biisi ei enää ole ajankohtainen. Jotkut aiheet taas ovat ajankohtaisia tasaisin väliajoin, kuten esim. äitienpäivä tai joulu tai jotkut vuosittain toistuvat festarit! ;-)
  • Vuoden 2006 tienoilla julkaistiin Happoradion "Tavikset" kappale joka oli myös vuoden kovimpia hittejä, sen osuessa (vahingossa tai tarkoituksella) juuri sellaiseen ajankohtaan, jossa tosi-TV:stä kohistiin joka paikassa. Silloin oli myös menossa BB:n toinen kierros Suomessa.
  • Vuonna 2010 toukokuussa, julkaisimme Lasse Hyytisen kanssa singlenä "Festarikesät" -nimisen biisin, jossa käsitellään nostalgiahengessä Ruisrockiin ja Ilosaareen tehtyjä reissuja. Tuntemattoman artsistin pienen budjetin omakustannelohkaisuksi se sai kohtuullisesti soittoaikaa paikallisradioiden soittolistoilla. Huomion arvoista oli kuitenkin se, että biisi tuli soineeksi siellä myös vuonna 2011, kun ´festarikesä´ alkoi taas olla ajankohtainen. 

Googlen merkityksestä kirjoittajalle
Myönnetään: Google ei ota tarpeeksi hyvin huomioon eri kohderyhmiä. Tämän postauksen tulokset oli rajattu Suomen alueelle, eikä ole mahdollista tutkia esim. mistä asioista 24-vuotiaat yh-äidit pitävät juuri tällä hetkellä meteliä.

Frontside Ollienkin ajankohtaisuus saattoi olla sattumaa, mutta menestys hyvinkin silti osaksi trendin ansiota (tarinan mukaan Sana sai tuolloin inspiraation ja aiheen omalta pojaltaan ja ko. termi viittaa alkeistason skeittitemppuun, jonka jokainen harrastaja opettelee [ja googlettaa] ensimmäisenä). Erilaiset mielipidekyselyt ja markkinatutkimukset olisivat varmasti kaupalliseen menestykseen tähtäävälle hittinikkarille kovaa valuuttaa myös.

Google on kuitenkin hyvä työkalu sille, joka tarvitsee tietoa suurten massojen käyttäytymisestä ja mielenkiinnon kohteista, eikä sitä muutenkaan kannata aliarvioida. Se on sitäpaitsi ilmainen(!)

Itse pyrin googlettamaan laulunaiheitani ja yritän mahdollisuuksien mukaan etsiä ideoiden ympärille faktatietoa. Hyvä on myös etukäteen tietää, onko käsittelyssä oleva aihe vain pienen piirin kiinnostuksen kohde, vaiko mahdollisesti jokin suurempi ilmiö. Näin teen artikkelien ja mainostekstienkin kanssa. Jostain syystä laululyriikan toimittaminen, on silti monille vieras ajatus, vaikka pohjimmiltaan laulut ovat nimenomaisesti sellaista tekstiä, joiden tulisi sisältää tarttumapintaa josta kuulija voi napata kiinni.

Itselläni inspiraatio syntyykin usein faktatiedon sytyttämänä: Kun paneudun johonkin asiaan ja aivoni alkavat pyöritellä sitä (usein tiedostamattakin) eri kanteilta, huomaan pian olevani aivan liekeissä!

Google ja Wikipedia ovat siten ehtymättömiä inspiraation lähteitä, ainakin minulle. Useampikin teksti on syntynyt niiden tukemana ja täydentämänä. Toisaalta, silloin kun haluan laadukasta erikoistietoa jostain yhdestä asiasta, menen Wikipediaa luettuani kirjastoon, syventyäkseni asiaan "oikeasti". Eikä empiiristen havaintojen ja kokemusten hyödyntämistäkään sovi kokonaan unohtaa.

On sinällään mielenkiintoista kuinka paljon Google ja Wikipedia ovat muuttaneet yleissivistyneisyys-astettamme. Vastaus jokaiseen, vähänkin yksinkertaisempaan mieltä askarruttavaan kysymykseen, on vain parin klikkauksen päässä. Me kaikki tiedämme kaikesta jotain, mutta syvällisempää ymmärrystä on yhä yhtä harvoilla kuin ennenkin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…