Siirry pääsisältöön

Ennen kuin ammun

Tämä on ensimmäinen osa postaussarjastani, jossa julkaisen kerrallaan yhden biisin ja kerron samalla muutamalla sanalla kappaleen taustoista.

Tässä postaussarjassa käsittelemäni kappaleleet ilmestyvät julkaisujärjestyksessä myös Soundcloudiin. Ensimmäisenä otan käsittelyyn biisin nimeltä "Ennen kuin ammun":


Ennen kuin ammun by Koivulahti

- Kyseisen kappaleen teksti syntyi eräänä kalpeana kesäyönä, joskus vuonna 2007. Noihin aikoihin huomasin jo imeytyneeni laululyriikan syövereihin niin totaalisesti, etten ollut kirjoittanut yhtään normaalia runoa ainakaan puoleen vuoteen.

Kaikki luovuus kanavoitui musiikkiprojekteihin ja mulla oli siitä jotenkin huono omatunto. Olin jopa lakannut lukemasta runoja. Viimeinen teoskokonaisuus, jonka olin imenyt itseeni oli ollut Arno Kotron Sanovat sitä rakkaudeksi ja senkin lukemisesta oli jo reilusti aikaa.

Syyllisyyden tunnossani kaivelin hetken kirjahyllyjäni ja löysin sieltä itselleni tärkeän kokoelman Aaro Hellaakosken runoja, lainasin kirjastosta vähän Saima Harmajaa ja kuuntelin Eino Leinon sävellettyjä teoksia. Ostin myös sokkona pari runoteosta Sammakon kirjakaupasta: Sieltä mukaan tarttui Henry Lehtosen Kosaani ja Camping.

Aloin taas viettämään enemmän aikaa runouden parissa, mutta omaa tekstiä ei oikein tahtonut vieläkään syntyä.

Yhtenä iltana sitten jumitin taas tyhjän tietokoneruudun edessä pikkutunneille asti ja mietin itsekseni, että sitten kun aurinko nousee niin minä varmaan sammun. Tuumasin siihen perään, että onneksi ei sentään ole koko elämä lauluissa kiinni ja mielessä vilahti mielikuva henkilöstä jolla tilanne on täysin päinvastainen, sukelsin henkilön sisään ja vuodatin hänen ajatuksensa tietokoneruudulle.

Valmiin tekstin totesin muodoltaan sen verran ryhdikkääksi, että toimitin tekstin Anne Jääskeläiselle ja pyysin häntä säveltämään laulun. Lopputuotos kuitenkin jäi makoilemaan pöytälaatikon pohjalle vuosiksi: En silloin tohtinut tällaista suhisevaa äänitettä kauhean monella kuunteluttaa, eikä tullut mieleen ketään jolle tuon tyylilajin biisi olisi äkkiseltään voinut sopia.

Nyt viime viikolla löysin biisin taas arkistojen kätköistä ja ihastuin biisiin uudelleen. Jotain taikaa tässä vaan on, mutta en vieläkään ihan tarkkaan tiedä mitä. Tiedätkö sinä?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…