Siirry pääsisältöön

Facebook biisintekijöiden ja esiintyjien markkinoinnissa, verkostoitumisessa ja tiedonhankinnassa?

Facebook sitä ja Facebook tätä. Facebookista on hiljalleen tullut käsittämättömän tärkeä osa jokapäiväistä elämää, mutta voisiko siellä roikkumisesta olla jotain hyötyäkin? 

Jotkut esiintyvät taiteilijat, poliitikot ja yrittäjät ovat valjastaneet henkilökohtaiset Facebook-profiilinsa silkkaan markkinointikäyttöön.

Itseäni tällainen kuitenkin ärsyttää. Olen mieluummin henkilökohtaisen profiilini kautta yhteydessä vain lähipiiriini ja ihmisiin, jotka oikeastikin tunnen myös oikeassa elämässä.

Tämä on käsittääkseni myös Facebookin mielestä se oikea tapa.

Koska tuntemattomilta ihmisiltä kuitenkin tulee kaveripyyntöjä allekirjoittaneelle verrattain usein (ja niiden takana on pääsääntöisesti tekemiseni musiikin parissa) olen kuitenkin sallinut ihmisten tilata julkiset päivitykseni ja perustanut musiikkiasioista jauhamiseen erillisen Facebook-sivun.

Tämä on ollut mielestäni hyvä ratkaisu, sillä näin yksityiselämä pysyy paremmin erillään, enkä tule rasittaakseni "musiikkihömpötyksilläni" sellaisia läheisiä, joita ne eivät ollenkaan kiinnosta :D

Facebook-sivuissa on muitakin etuja suhteessa henkilökohtaisiin profiileihin: Sivuilla voi esim. kohdentaa päivitykset koskemaan pelkästään tiettyä maata, sukupuolta, ikäryhmää tai kaupunkia ja lisäksi vielä ajastaa julkaisuja tulevaisuuteen.

Jos siis on pakko soveltaa Facebokia markkinointikäyttöön, niin Facebook-sivut ovat siihen oikeampi työkalu. Henkilökohtaisissa profiileissaan spämmäämistä harjoittavat ystävät joutuvat ainakin itselläni varsin nopeasti rajoitetulle listalle ja tai putoavat muuten vaan pois syötevirrasta.

Mutta entäs verkostoituminen ja tiedonhankinta?
Oikea tapa verkostoitua Facebookissa ei ole kaveripyyntöjen lähettely random-kiinnostuksen kohteille ja julkkiksille. Jos he haluavat, että tuntemattomat voivat seurata heidän tekemisiään, heillä on todennäköisesti Facebook-sivu, tai sitten he ovat mahdollistaneet julkisten syötteidensä tilaamisen.

Jos mielessä on ihan konkreettinen yhteistyö, niin on toki ihan ok lähettää viestiä tai vaikkapa tökätä henkilöä.

Varsinaista tiedonhankintaa- verkostoitumista varten Facebookista kuitenkin löytyy "listat" ja "ryhmät". Kumpiakin on olemassa sekä julkisia, että piilotettuja ja jokainen käyttäjä voi perustaa omansa.

Jos kuulostaa vieraalta, niin tutustu vaikkapa näihin minun luomiini julkisiin listoihin, niin näet kuinka ne toimivat:

Ja tässä pari ryhmää, joissa kollegoiden on lupa jauhaa vapaasti niistä asioista, jotka muuta maailmaa ei kiinnosta ;-)

Näiden kaltaisia ryhmiä ja listoja löytyy melkein joka alalta ja ne ovat erinomaisia paikkoja verkostoitumiseen ja ammatillisen tiedon päivittämiseen.

PS:
Myös hömppälistoja ja -ryhmiä on Facebook pullollaan. Ryhmistä mainittakoon ainakin Nokoset ja Puujalkavitsiyhdistys :D 


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…