Siirry pääsisältöön

Ei sääliä, ei sanoja

Yhteistyömme Marko Autin kanssa alkoi samoihin aikoihin kun liityin Google+ palveluun. 

Olimme päätyneet jollain perusteella toistemme kanssa samoihin piireihin ja häneltä tuli yhtenä iltana hangout-viesti, jossa hän pyysi sanoitusapua erään laulunsa kanssa. Nyt olemme tehneet yhdessä jo seitsemän kappaletta.

Autin melodioissa poikkeuksellista on ollut se, että sanat ovat syntyneet niihin yleensä alle tunnissa.

Tavallisesti kun sanoitan valmiiseen melodiaan, jo pelkästään biisin tunnelman kiinni saamiseen ja melodian ulkoa opettelemiseen menee aikaa, mutta nämä Autin sävellykset olen sanoittanut ensimmäisen intuition pohjalta ja teksti on lähtenyt aina virtaamaan täysin pakottomasti heti.

Sitten on ollut pakko kirjoittaa teksti yhdeltä istumalta loppuun, ettei fiilis katoa.

Varsinaista maalia näillä kappaleilla ei ole, vaan ne tehty enemmänkin itselle kuin vaikka jollekin tietylle esittäjälle ja Marko on sitten postaillut niitä tuonne Soundcloudiin. Sittemmin on kuitenkin sattunut eteen hyviä tulkitsijoitakin, josta hyvänä esimerkkinä nyt tällä demolla laulava Henna Kurtti.

Tämä "Ei sääliä, ei sanoja" -kappale on omistettu kaikille niille, joilla se kaikkein läheisin on kokenut niin raskaita asioita, ettei niistä voi edes puhua. Jollain tasolla varmaan kirjoitin tämän ohjeeksi itselle.

Biisi keräsi vajaassa kuukaudessa neljä ja puolisataa kuuntelukertaa, mikä on reilusti enemmän kuin millään muulla biisillämme Soundcloudissa. Otaksun sen tarkoittavan sitä, että biisi on ainakin jotakuta koskettanut ja siten myös ansaitsee olla olemassa ;-)

Jos joku haluaa tätä vaikka itsekin laulella ja soitella, niin tuolta löytyy sanat ja soinnut.Sävel: Marko Autti
Sanat: Samuli Koivulahti
Laulu: Henna Kurtti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…