Siirry pääsisältöön

Kotivideo on paras keikkamyynnin työkalu

Joulupukki toi minulle viime jouluna videokameran. Sillä on kätevä kuvailla treenivetoja ja keikkoja jälkikäteen analysoitavaksi ja ihmeteltäväksi :)

Muutenkin on hyvä olla olemassa muutakin materiaalia esiintyjistä kuin pelkkää ääntä: Soundcloud-demot ja mp3-tiedostot harvoin antavat esiintyjistä kovin totuudenmukaista kuvaa.

Siinä missä yhteen mp3-tiedostoon pakatut ääniraidat on voitu äänittää ties kuinka monessa osassa, niin vapisevin käsin kuvattu videokameratallenne on aika armoton ja juuri siksi myös kaikkein paras työkalu esim. keikkamyynnin tueksi.

Ajattelen että on huomattavasti mukavampaa kaikille jos ravintoloitsijan tai keikkajärjestäjän ei tarvitse ostaa sikaa säkissä, saati pettyä kokoonpanoon, joka kuulostaa hyvältä demolla mutta on LIVE-tilanteessa jotain ihan muuta.

Virallinen musiikkivideokin on lähes poikkeuksetta liian hiottu todellisuuteen verrattuna, mutta brutaali keikka- tai treenivideotallenne vakuuttaa varmasti, jos esiintyjä vain osaa hommansa.

Jos itse olisin tilaamassa bändiä keikalle, en olisi kiinnostunut heidän uusimmasta singlestään tai pitkäsoitostaan (joita monet lykkivät keikkajärjestäjien kätösiin). Sen sijaan voisin hyvinkin tilata esiintyjän vaikkapa oheisessa soittimessa olevan materiaalin perusteella.

Näillä mun kokeiluvideoilla esiintyy ystäväni Jari Uutela, Turussa, Papa Joe -jokilaivalla. (Ääntä tai kuvaa ei ole käsitelty millään tavalla.)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…