Siirry pääsisältöön

Veikkauskin tukee suomalaista musiikkia

Vuonna 2017 Veikkaus solmi yhteistyösopimuksen useiden kumppanien kanssa, jolloin suomalaisille tarjottiin mahdollisuutta ottaa kaveri maksutta mukaan tietyille kotimaisille keikoille.

Aiemmin Veikkaus on tukenut kotimaista musiikkia muun muassa tuomalla Uuden Musiikin Kilpailun Voittajavedon kohteeksi. Veikkausvoittorahoilla on tuettu suomalaista musiikkia jo useilla miljoonilla euroilla ja tukea myönnetään esimerkiksi bändien ulkomaankiertueille sekä nousevien bändien showcase-tapahtumiin.

Elävän musiikin pelätään olevan katoava taiteenlaji ja varsinkaan suomalaisia nuoria ei nykypäivänä tunnu live-esitykset kiinnostavan yhtä paljon kuin vanhempaa sukupolvea. Suomalaista musiikkia saatetaan jopa karsastaa, sillä maailma ja universaali musiikkibisnes sen mukana on lähentynyt, tuoden ulkomaisia bändejä helpommin kuultavaksi.

Kuluvan vuoden aikana toteutettu Kaveri mukaan -keikkakonsepti syntyi Veikkauksen, Teoston, Suomen Rock-klubien liiton, Suomen Ohjelmatoimistot ja agentit SOA:n yhteistyöllä. Pääasiallinen tavoite konseptilla on antaa ihmisille enemmän mahdollisuuksia päästä nauttimaan kotimaisen musiikin live-esityksistä. Lisäksi vuonna 2017 yli 40 miljoonaa euroa Veikkauksen tuotosta ohjataan suomalaiselle musiikille ja nuorille, joiden harrastuksena musiikki on.

Kaveri mukaan -konsepti on loistava esimerkki muille suurtahoille siitä, kuinka suomalaista musiikkikulttuuria tuetaan ja pyritään mahdollistamaan sen jatkuvuus. Yhteistyön ansiosta kotimaiset live-keikat pyrkivät saamaan uutta verta yleisön joukkoon sekä myös tuoreita artisteja ja bändejä lavalle.

Konsepti käsitti tänä vuonna 10 rock-klubia yhdeksässä kaupungissa ympäri Suomen, mutta mikäli se osoittautuu hyväksi, niin toivon mukaan tulevina vuosina kampanjaa jatketaan ja yhteistyöpaikkoja löytyy enemmänkin. Musiikin kulutus itsessään on kuitenkin kasvamassa, joten uskon, että monet pääsevät hyötymään tästä yhteistyöstä ja etenkin Veikkauksen tuesta.

Veikkauksen asiaa koskevassa tiedotteessa kehityspäällikkö Krista Huovinen toteaa:
”Uudenlainen avaus livemusiikin kanssa on tärkeä myös yritysten ja musiikin välisessä yhteistyössä. Musiikkialassa on valtavasti potentiaalia, jota ei Suomessa ole osattu vielä laajasti ja tuloksekkaasti hyödyntää.”

Vaikka siis veikkaamisen voidaan ruohonjuuritasolla sanoa olevan kaikkea muuta kuin kulttuuria tukevaa toimintaa, niin onneksi Suomessa ollaan sen verran fiksuja, että osa tuotoista osataan sijoittaa oikeisiin kohteisiin.

Kirjoittaja: Juuso Salminen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…