Siirry pääsisältöön

Näin unta työhaastattelusta

Viime yönä näin kummallisen unen: Olin työhaastattelussa.


Kyseessä oli jokin hyvin erikoinen luovan alan yritys. Sellainen josta oli vaikea sanoa, että mitä siellä oikeastaan tehtiin.

Ehkä se oli mainostoimisto tai jonkinlainen Start Up -hautomo, en ole ihan varma.

Haastattelija muistutti hieman Alf Rehniä, joskaan en henkilökohtaisesti häntä tunne. (Alf ei ollut vielä silloin kuvioissa kun olin Merkonomiopintojeni lomassa harjoittelijana Mainostoimisto Satumaassa [nyk. Satumaa Family Business]).

Toisaalta haastattelija muistutti myös hieman Kauko Royhkää, jota en myöskään tunne, mutta jonka ajattelutavasta kovasti pidän.

Pidän ylipäätään siitä, että osataan ajatella laatikon ulkopuolelta. Pyrin itsekin tekemään sitä mahdollisimman usein.

Unessani kävelin lasisen tornitalon alaovelle ja painoin nappia. Hissi noukki minut katutasosta rakennuksen ylimpään kerrokseen, jossa minua alettiin haastatella.

Haastattelija kysyi ensin, että miksi haluan juuri tämän työn, johon vastasin että kerro ensin työstä, niin minä kerron miksi sen haluan. Haastattelijan kulmat kursistuivat ja hän esitti vastakysymykseeni vastakysymyksen:

"Kerro sinä mitä sinä elämältäsi haluat, niin minä kerron millaista työtä voin sinulle tarjota."

Tämän jälkeen kävimme pitkällisen keskustelun erinäisistä haaveista ja tulevaisuuden tavoitteista. Haastattelija kirjoitti kaiken ylös.

Otaksuin kertoneeni ambitioistani liian suoraan ja olin varma ettei minua palkattaisi. Keskustelu tuntui kuitenkin vapauttavalta. Tuntui, että siinä puhuessa omat tavoitteet kristallisoituivat itsellenikin.

Pitkän keskustelumme päätteeksi haastattelija ojensi minulle paperin, joka oli täynnä kuulakärkikynällä kirjoitettua tekstiä. Se olikin työsopimus!

Sopimus ei noudattanut minkäänlaisia yhteiskunnallisesti hyväksyttyjä standardeja, mutta se oli paras sopimus jonka olin koskaan nähnyt. Se oli kuin minulle tehty... tai siis nimenomaan oli.

Olin mm. kertonut haastattelijalle haluavani toimia tulevaisuudessa yrittäjänä: Sopimuksessamme hänen yhtiönsä sitoutui ostamaan 30 000e:n kokonaissummalla 30% tulevasta yhtiöstäni sen perustamisvaiheessa.

Lisäksi työsuhteeni hänen yhtiössään olisi voimassa niin kauan, kuin meillä olisi yhteistä omistusta. Näin kumpikin hyötyisi toisistaan, eikä oman yritykseni parissa viettämäni aika ja siihen laittamani työpanos olisi työnantajaltani pois.

Tuntihintani oli progressiivisesti nouseva sen mukaan kuinka vähän tekisin töitä: Sovimme, että maksimi tuntimääräni olisi 10h päivässä ja jokainen 10h alittava tunti kasvattaisi palkkakerrointani 0,1:llä, jolloin päiväpalkkani määräytyisi seuraavasti:

10h x 10e x 1 = 100e
9h x 10e x 1,1 = 99e
8h x 10e x 1,2 = 96e
7h x 10e x 1,3 = 91e
6h x 10e x 1,4 = 84e
5h x 10e x 1,5 = 75e
4h x 10e x 1,6 = 64e
3h x 10e x 1,7 = 51e
2h x 10e x 1,8 = 31e
1h x 10e x 1,9 = 19e

Päivittäiseen tuntimäärään sidottu, tuntien vähyydestä palkitseva järjestelmä perustui yhteiseen ajatukseemme siitä, että vähemmässä ajassa tulee yleensä tehtyä tehokkaammin hommia.

Kuulemma tällä yrityksellä oli tapana toimia kaikkien työntekijöiden kanssa niin, että sopimukset laaditaan sen mukaan, millaisia elämäntavoitteita kullakin työntekijällä on, eikä sen mukaan miltä valmiit työsopimuspohjat yleensä näyttävät.

Ei standardeja, ei yhtenäisiä palkkataulukoita.
Vain puhdasta logiikkaa ja tilannetajua.

Aamulla jäin miettimään, että mahtaakohan tällaisia työnantajia olla?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…