Siirry pääsisältöön

Tekstituottaja? Mihin sellaista tarvitaan?

Tuottajat ja levy-yhtiöiden A&R henkilöt joutuvat jatkuvasti hylkäämään kappaleita joista jostain syystä puuttuu "se jokin". 


Lauluntekijä saa kuulla että "biisissä on  kyllä paljon hyvää mutta se ei silti jostain syystä vielä aivan nouse lentoon".

Joskus sanoitus ja sävellys ovat eri paria ja välillä taas kappale ei istu tarpeeksi hyvin esittäjänsä suuhun.

Niinkin on käynyt, että on tehty paljon hyviä biisejä englanniksi mutta kalkkiviivoilla levy-yhtiössä vaaditaankin vaihtamaan suomen kielelle.

Tällaisessa tilanteessa tekstituottajalle tai kakkossanoittajalle on tarvetta.

Omista sanoitusprojekteistani noin 30% on nykyään hankkeita, joissa toimin teksituottajana tai toisena sanoittajana teosto-osuuksia tai selvää rahaa vastaan.

Usein tilaajana on bändi, jossa oikeastaan kukaan ei ole varsinaisesti vihkiytynyt sanoittamiseen. Joskus taas yhteyttä ottaa lauluntekijä, joka kaipaa tuekseen ihmistä jonka kanssa voi pallotella ideoita.

Minulle laitetaan viestiä kun
 • lauluntekijä on tekstinsä kanssa umpikujassa
 • halutaan varmistaa, ettei lopulliseen teokseen jää lapsuuksia
 • tarvitaan henkilökohtaista opastusta tai sparrausta
 • kaivataan ilmaisun terävöittämistä tai uusia näkökulmia

 Tekstituottajan hinta?

Mulla on kaksi hinnoittelumallia:
 1. Jos kappale on menossa varmuudella levylle, keikkaohjelmistoon tai vaikkapa johonkin kilpailuun (esim. UMK, Tangomarkkinat..), voin haluttaessa toimia teksituottajana pelkkiä teosto-osuuksia vastaan.

  Tällöin osuuteni tekijänoikeuksista määräytyy tekijöiden lukumäärän mukaan, siten että esim. kolmen tekijän teoksessa osuuteni olisi yksi kolmasosa.

  Teoksen yhteyteen tulee maininta: Tekstituotanto: Samuli Koivulahti.
  (Vaihtoehtoisesti minut voi myös merkitä toiseksi sanoittajaksi.)

 2. Mikäli lauluntekijä (tai joissain tapauksissa bändi) ei halua jakaa kanssani Teosto-osuuksia ja/tai biisi tulee vain omaan käyttöön, teen töitä tuntilaskutuksella ja palautepalveluperiaatteella.

  Tällöin kaikki tekijänoikeudet säilyvät alkuperäisillä tekijöillä, mutta virallisiin yhteyksiin lisätään maininta: Tekstituotanto: Samuli Koivulahti.
  Täällä lisää tietoa Palaute- ja arvostelupalvelusta >>> 
Aina yllä olevatkaan mallit eivät sovi, vaan joskus on tarkoituksen mukaista lähteä kokonaan puhtaalta pöydältä ja kirjoittaa teksti kokonaan alusta loppuun uusiksi.

Tällöin operoidaan yleensä normaaleilla sanoitusosuuksilla, mutta satunnaisesti toimin myös haamukirjoittajana, jolloin teen kokonaan uuden tekstin salanimellä, vain nimellistä 10% teosto-osuutta vastaan ja veloitan sanoituksesta 250e +alv.

Tyypillisempää uuden tekstin kohdalla on kuitenkin se, että kirjoitan veloituksetta omalla nimellä ja saan teosto-osuuksista puolet.

Usein artisti on tällöinkin vahvasti mukana toimien muusana ja inspiraation lähteenä. Biisi on onnistunut silloin kun artisti voi sanoa, että "juuri näin minä olisin sanonut jos olisin osannut".

Vain kappale, jonka esittäjä todella tuntee omakseen voi aidosti koskettaa myös yleisöä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…