Siirry pääsisältöön

Demot lauluntekijän pullonkaulana

Biisien tekemisessä suurin pullonkaula on usein demotuotanto.


Tätä aihetta tuli käsiteltyä jo tuossa reilu vuosi sitten kun aloin laittamaan musiikkiin liittyviä toimintamallejani uusiksi.

Säveltäjiltä tulee (etenkin elektronisen musiikin puolella) nykyisin melko viimeisteltyjäkin taustoja sanoitettavaksi, mutta sitten kun ne demot pitäisi saada laulettua, niin homma tyssää, jollei esittäjä ole jo valmiiksi tiedossa.

Käyttämistäni säveltäjistä vain osa laulaa hyvin ja oma ääni sopii vain harvoihin biiseihin. Ilman hyvin laulettua demoa biisiä on kuitenkin hankala tarjota eteenpäin, sillä huono lauluraita antaa hyvästäkin kappaleesta helposti huonon vaikutelman.

Sivuhuomiona mainittakoon että "huono tausta" ei vaikuta asiaan yhtä paljoa: Alkeellinenkin kitarademo hyvällä lauluraidalla voi olla juuri sopiva. Näin siksi, että se jättää enemmän tilaa mielikuvitukselle ja yleensä biisi kuitenkin sovitetaan oman näköiseksi.

Käyttämistäni säveltäjistä iso osa asuu muilla paikkakunnilla, joten siitäkään ei ole ollut apua, että olen tuntenut täältä Turusta monia hyviä laulajia. Kokeeksi tehtiin jossain vaiheessa pari projektia niin, että nauhoitin kotonani lauluosuudet, mutta akustiikka tuotti haasteita. 

Laulukoppi vaatekaapista

Joulukuussa 2016 rakentelin tämän ongelman poistamiseksi kotiini laulukopin. Vaikka se on simppeleimmästä päästä, niin se on edelleen käytössä ja tuntuu ajavan asiansa varsin mukavasti.

Laulukopin rakennusosina toimivat:
  1. Vanha vaatekaappi 
  2. Aimo annos profiilivaahtomuovia 
  3. Kontaktiliimaa 
  4. Pari muovilistaa
Kunnollinen mikki ja äänikortti toki löytyivät jo omasta takaa valmiina. Profiilivaahtomuovin liimailu oli helppoa ja äänet vaimenee kivasti profiilivaahtomuovin munakennokuvioon. Kun mikin laittaa koppiin sisälle, ei siihen juurikaan eksy ääniä kopin ulkopuolelta.

Tämä tee-se-itse-laulukoppi on tarkoitettu lähinnä omille biiseille, mutta nyt kun se kerran tuossa tönöttää, niin vuokraan sitä mielelläni myös muiden proggiksiin. Hieno se ei ole, mutta onhan tuossa omanlaistaan tyyliä kumminkin! :D

Piskuisesta demostudiostani on nyt hieman juttua myös kotisivuillani »

Näillä siis mennään. Saa nähdä millaisia demoja tekstipajalla syntyy tämän vuoden aikana. Jos tunnet hyviä laulajia ja/tai biisinikkareita täältä päin Suomea, niin laitahan vinkkiä menemään tai tulemaan :)


PS: Jos verkostoituminen kiinnostaa, niin lisää minut kontakteihisi Linkedinissä »

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…