perjantai 3. helmikuuta 2017

Miksi kukaan ei tykkää YouTube-videostasi eikä huomaa linkkaamaasi blogipostausta?

Otsikon kysymykseen vastaus on yleensä sisällössä, mutta syy voi olla myös siinä, että Googlen ja Facebookin sukset ovat pahemman kerran ristissä. 


Kirjoitin aiheesta ensimmäisen kerran jo viime kesäkuussa, mutta nyt tilanne alkaa olla selvääkin selvempi.Facebook oli aluksi vuosia sellainen alusta, joka kerta toisensa jälkeen teki internetin suosituimmasta sisällöstä vieläkin suositumpaa. Se teki YouTubevideoista viraaleja, julkkiksista mielipidevaikuttajia (myös television ulkopuolella) ja nosti blogit ja ns. kotijournalismin lähes tasavertaiseen asemaan lehdistön kanssa.

Viimevuosina Facebookin strategia on muuttunut. Siinä missä se ennen oli paikka, joka tarjosi muualla netissä tuotetulle sisällölle yleisön, niin nykyisin se on paikka, jossa sisältöä luodaan.

Kehitys alkoi jo oikeastaan silloin kun muinaisesta Twitterin kaltaisesta merkkimäärärajoitteesta luovuttuun. Sittemmin Facebookiin on tullut mahdollisuus uploadata videoita suoraan ja kun Facebook osti Instagramin, se alkoi alkoi arvostaa visuaalista sisältöä entistäkin enemmän ja nykyään Facebookista on tullut jo kanava striimaamiseenkin. WhatsAppin ostaminen vahvisti asemaa myös pikaviesinnän ykkösenä ja nykyisellään tilanne on jo kääntynyt pitkälti niin päin että monelle internet on yhtä kuin Facebook. 

Tässä mielessä Facebookilla on vain yksi kilpailija, Google. Samaan aikaan kun Facebookiin alkoi ilmestyä Facebook-videoita, alkoivat Googlen omistaman YouTube-palvelun videot tippua syötevirrasta pois ja Google reagoi tähän avaamalla kesäkuussa 2011 Google+ palvelun.

Google Plussan keskeisin tarkoitus lienee ollut toimia uutena videoiden levitysalustana sen jälkeen kun Facebook alkoi suosia omia videosisältöjään, mutta palvelu ei valtavista käyttäjäluvuistaan huolimatta ole lähtenyt Suomessa aivan sellaiseen lentoon kuin voisi luulla. 

Omasta mielestäni G+:n käyttöliittymä on Facebookia parempi ja monet Pinterestin kaltaiset ominaisuudet (kuten kokoelmat) tuovat palveluun juuri sellaista syvyyttä, joka Facebookista puuttuu. 

Kun Google+ avatiin, Facebook veti nenäänsä valtavat herneenpalot. Enää ei näy Facebookin syötevirroissa mikään Googlen sisältö.

Milloin olet viimeksi tykännyt Facebookissa esim. YouTube-videosta? Entä blogipostauksesta, joka on kirjoitettu Googlen Blogger-alustalla? Et luultavasti pitään aikaan. 

Olen testaillut Facebook-responssin vaihtelua eri sisällöillä ja kaikki Googleen kytköksissä oleva sisältö saa Facebookissa huomattavasti vähemmän näkyvyyttä kuin mikään muu. Ero esim. blogipostaukseen, joka on kirjoitettu Bloggerilla vs. blogipostaukseen joka on kirjoitettu WordPressillä, on huomattava.

Käytännössä tuntuu, että mitään Google-sisältöä ei enää kannata postata Facebookiin.

Koska Google on kuitenki niin iso pala kakkua, olen itse alkanut etsiä vaihtoehtoisia sosiaalisen median kanavia Facebookille. Whisper ja YikYak vaikuttavat kiinnostavilta, mutta toimivat vain mobiilisti, eivätkä ole yhtä monipuolisia kuin Google+ tai Facebook, minkä lisäksi näistä puuttuu jakamisen funktio.

Informaation puolueettomaan jakamiseen paras väline tuntuu olevan vanha kunnon Reddit, jonka olen nyt löytänyt ikäänkuin uudelleen, mutta käyttöliittymä ja ulkoasu ovat sen verran kökköjä, etten usko sen nousevan suureen suosioon Suomessa, ennen jonkinlaista remonttia.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa sisällöntuottajille, on se että: 
  1. Kaikki videomateriaali jolle haluaa näkyvyyttä Facebookissa kannattaa uploadata suoraan Facebookiin ja YouTubeen kannattaa postata materiaali erikseen. 
  2. Jos pidät blogia Blogger-alustalla, kannattaa Facebookiin linkata vaikka mieluummin linkki muulle sivulle, josta pääsee Bloggerissa olevaan blogipostaukseen kuin suoraan artikkeliin, koska muuten se ei todennäköisesti näy lainkaan.
  3. On hyväksyttävä se tosiasia, että jos Facebookissa haluaa näkyvyyttä, pitää julkaista sisältöä vain Facebookin työkaluilla ja jos haluaa näkyvyyttä kaikkialla muualla, kannattaa käyttää Googlen työkaluja. Toisinsanoen, samoja sisältöjä kannattaa julkaista eri alustoilla. 
Ennustan, että Facebookin protektionismi sataa kyllä kaikkien muiden sosiaalisten medioiden laariin, mutta pahoin pelkään, että Facebook säilyttää asemansa yritysostojen turvin, jos Google ei onnistu tekemään pian jotakin mullistavaa tai osta paremmin.

Saapa nähdä.

Liity sisäpiiriin

Saat jatkossa kirjoittamani artikkelit suoraan sähköpostiisi veloituksetta. Samalla mahdollistat vuorovaikutuksemme myös muissa asioissa.

* pakollinen kenttä

© Samuli Koivulahti, 2019.