Siirry pääsisältöön

Turun parhaat keikkapaikat

Artistin ja varsinkin aloittelevan artistin suurimpia haasteita on löytää omalle musiikilleen vastaanottavaiset ja alttiit korvat.

Keikkailijoita on paljon ja niin on keikkapaikkojakin, mutta miten saada nämä kohtaamaan mahdollisimman hyvällä tavalla?

Uran alkutaipaleella saatat olla kiitollinen ylipäätään keikkapaikan löytymisestä. Vaatimustaso nousee kuitenkin myöhemmin, ja seuraava etappi on löytää juuri itselle ja omalle musiikille sopivimmat paikat ja yleisöt.

Tämä on väistämätön kehityskulku, samaan tapaan kuin aloittelevan pelaajan silmin kaikki uudet kasinot näyttävät identtisiltä, mutta tottunut pelaaja huomaa pienetkin erot ja osaa pitempään miettimättä määritellä, missä kannattaa pelata ja missä ei.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan, ja sanonta pitää paikkansa myös keikkoja myydessä. Eri klubien tarjontaan ja niissä käyjien mieltymyksiin tutustuminen ennakolta kannattaa aina. Yhtäältä se helpottaa keikan saantia, kun sovit paikan profiiliin, ja toisaalta löydät suuremmalla todennäköisyydellä juuri sinun esittämästäsi musiikista pitäviä kuulijoita.

Päätin katsastaa puolestasi, millaisia keikkapaikkoja ja yleisöitä Turussa on tarjolla. Listalta löytyy eri tavoin profiloituneita klubeja, joiden joukossa saattaa olla sinunkin seuraava keikkalavasi.

Gong

Gong nousi Turun kartalle talvella 2016 eli se on vielä suhteellisen tuore nimi. Paikka Humalistonkadulla on kuitenkin vanha tuttu, sillä samoissa tiloissa toimi aiemmin legendaarinen Turun Klubi. Gong jatkaa samaa hyvää työtä kuin edeltäjänsä. Se ei liputa tietyn musiikkityylin mestana, vaan tarjoaa monipuolisesti musiikkia joka makuun. Tämä avaa ovet useamman tyyppisille artisteillekin. Klubi toimii kahdessa kerroksessa, ja se vetää mukavasti väkeä keikoille. Lyhyen historiansa aikana Gong on ehditty jo valita City-lehden äänestyksessä Turun parhaaksi keikkapaikaksi, joten tänne kannattaa jokaisen itsensä vakavasti ottavan muusikon pyrkiä mukaan.

Dynamo

Linnankadun vanhasta kaksikerroksisesta puutalosta löytyy jo vuonna 1997 toimintansa aloittanut Dynamo, joka tunnetaan tuttavallisemmin lempinimellä Dynkky. Dynkky on yli kahdenkymmenen toimintavuotensa aikana ollut monen opiskelijan bilepaikka. Kaupungin taide- ja kulttuuriväki tuntevat niin ikään olonsa kotoisaksi Dynamon tunnelmassa. Ihan tavanomaisinta asiakaskunta ei siis ole, eikä sitä ihan tavallisimmalla musalla myöskään viihdytetä. Paikka pidättäytyy tiukasti mainstreamin ulkopuolelle, ja se onkin omien sanojensa mukaan eklektisen musiikin tyyssija. Jos tunnistat tästä itsesi, musiikkisi tai kuulijakuntasi, Dynamo on varmasti arvoisesi keikkapaikka.

TVO

TVO tai tuttavallisemmin Tevis tai Tevukka sijaitsee Köydenpunojankadulla upeassa punatiilisessä rakennuksessa, joka toimi aiemmin VR:n varastona. Paikkaa isännöi Turun yliopiston Varsinais-Suomalainen Osakunta, mikä selittää oudolle kalskahtavan nimen. Tevis ei ole ihan perinteinen keikkamesta, sillä se palvelee myös harraste- ja vapaa-ajanviettopaikkana, jonka koko toiminta lepää vapaaehtoisten työntekijöiden harteilla. TVO tarjoaa esiintymismahdollisuuksia nimenomaan marginaalibändeille, ja on näin hyvä vastapaino aivan naapurissa sijaitsevan Logomon tyyppisille suurille kulttuurikeskuksille. TVOn tiloissa järjestetään myös monia muunlaisia vaihtoehtokulttuurin tapahtumia.

Bar Kuka

Mielenkiintoinen Bar Kuka sijaitsee Linnankadulla, ja sen minkä Kuka häviää koossa, se korvaa sympaattisuudella ja asenteella. Normaalien live keikkojen lisäksi kenellä tahansa on mahdollisuus esiintyä ns. avolava-tapahtumissa. Nämä open mic -illat järjestetään sunnuntaisin, ja voit nousta Kukan lavalle musisoimaan yksin tai yhdessä toisten kanssa. Tämän alempi kynnys esiintymiseen tuskin enää voi olla.

Venus Nightlife

Aurakadulta löytyy Venus Nightlife, joka on yksi Turun suurimmista live musiikin tarjoajista keikkamäärissä laskettuna. Musiikkityyli on enemmän valtavirtaa kuin vaihtoehtomusaa. Venuksen bilettäjien ruokalistalta löytyy rokkia, poppia ja iskelmää. Lavalta saavat tilaa monipuolisesti niin kokeneet tähtiesiintyjät kuin hieman tuoreemmatkin kasvot.

Apollo Live Club

Toinen mainsteam-paikka on Humalistonkadun Apollo Nightclub. Sen yleisölle kelpaavat vain parhaat rock-, pop- ja disco-hitit. Eri tyyppisille cover-bändeille Apollo Live Club tarjoaa loistavat puitteet ja mahdollisuudet esiintymiseen.

Mitä keikkapaikkoja listauksesta puuttuu?
Lisää omat ehdotuksesi kommentteihin!

PS: Lisää vierailevien kirjoittajien tekstejä tunnisteella #vieraskynä.
PPS: Kiinnostaako blogiyhteistyö? Katso ohjeet tästä >>>

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…