perjantai 4. elokuuta 2017

Turun parhaat keikkapaikat

Artistin ja varsinkin aloittelevan artistin suurimpia haasteita on löytää omalle musiikilleen vastaanottavaiset ja alttiit korvat.

Keikkailijoita on paljon ja niin on keikkapaikkojakin, mutta miten saada nämä kohtaamaan mahdollisimman hyvällä tavalla?

Uran alkutaipaleella saatat olla kiitollinen ylipäätään keikkapaikan löytymisestä. Vaatimustaso nousee kuitenkin myöhemmin, ja seuraava etappi on löytää juuri itselle ja omalle musiikille sopivimmat paikat ja yleisöt.

Tämä on väistämätön kehityskulku, samaan tapaan kuin aloittelevan pelaajan silmin kaikki uudet kasinot näyttävät identtisiltä, mutta tottunut pelaaja huomaa pienetkin erot ja osaa pitempään miettimättä määritellä, missä kannattaa pelata ja missä ei.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan, ja sanonta pitää paikkansa myös keikkoja myydessä. Eri klubien tarjontaan ja niissä käyjien mieltymyksiin tutustuminen ennakolta kannattaa aina. Yhtäältä se helpottaa keikan saantia, kun sovit paikan profiiliin, ja toisaalta löydät suuremmalla todennäköisyydellä juuri sinun esittämästäsi musiikista pitäviä kuulijoita.

Päätin katsastaa puolestasi, millaisia keikkapaikkoja ja yleisöitä Turussa on tarjolla. Listalta löytyy eri tavoin profiloituneita klubeja, joiden joukossa saattaa olla sinunkin seuraava keikkalavasi.

Gong

Gong nousi Turun kartalle talvella 2016 eli se on vielä suhteellisen tuore nimi. Paikka Humalistonkadulla on kuitenkin vanha tuttu, sillä samoissa tiloissa toimi aiemmin legendaarinen Turun Klubi. Gong jatkaa samaa hyvää työtä kuin edeltäjänsä. Se ei liputa tietyn musiikkityylin mestana, vaan tarjoaa monipuolisesti musiikkia joka makuun. Tämä avaa ovet useamman tyyppisille artisteillekin. Klubi toimii kahdessa kerroksessa, ja se vetää mukavasti väkeä keikoille. Lyhyen historiansa aikana Gong on ehditty jo valita City-lehden äänestyksessä Turun parhaaksi keikkapaikaksi, joten tänne kannattaa jokaisen itsensä vakavasti ottavan muusikon pyrkiä mukaan.

Dynamo

Linnankadun vanhasta kaksikerroksisesta puutalosta löytyy jo vuonna 1997 toimintansa aloittanut Dynamo, joka tunnetaan tuttavallisemmin lempinimellä Dynkky. Dynkky on yli kahdenkymmenen toimintavuotensa aikana ollut monen opiskelijan bilepaikka. Kaupungin taide- ja kulttuuriväki tuntevat niin ikään olonsa kotoisaksi Dynamon tunnelmassa. Ihan tavanomaisinta asiakaskunta ei siis ole, eikä sitä ihan tavallisimmalla musalla myöskään viihdytetä. Paikka pidättäytyy tiukasti mainstreamin ulkopuolelle, ja se onkin omien sanojensa mukaan eklektisen musiikin tyyssija. Jos tunnistat tästä itsesi, musiikkisi tai kuulijakuntasi, Dynamo on varmasti arvoisesi keikkapaikka.

TVO

TVO tai tuttavallisemmin Tevis tai Tevukka sijaitsee Köydenpunojankadulla upeassa punatiilisessä rakennuksessa, joka toimi aiemmin VR:n varastona. Paikkaa isännöi Turun yliopiston Varsinais-Suomalainen Osakunta, mikä selittää oudolle kalskahtavan nimen. Tevis ei ole ihan perinteinen keikkamesta, sillä se palvelee myös harraste- ja vapaa-ajanviettopaikkana, jonka koko toiminta lepää vapaaehtoisten työntekijöiden harteilla. TVO tarjoaa esiintymismahdollisuuksia nimenomaan marginaalibändeille, ja on näin hyvä vastapaino aivan naapurissa sijaitsevan Logomon tyyppisille suurille kulttuurikeskuksille. TVOn tiloissa järjestetään myös monia muunlaisia vaihtoehtokulttuurin tapahtumia.

Bar Kuka

Mielenkiintoinen Bar Kuka sijaitsee Linnankadulla, ja sen minkä Kuka häviää koossa, se korvaa sympaattisuudella ja asenteella. Normaalien live keikkojen lisäksi kenellä tahansa on mahdollisuus esiintyä ns. avolava-tapahtumissa. Nämä open mic -illat järjestetään sunnuntaisin, ja voit nousta Kukan lavalle musisoimaan yksin tai yhdessä toisten kanssa. Tämän alempi kynnys esiintymiseen tuskin enää voi olla.

Venus Nightlife

Aurakadulta löytyy Venus Nightlife, joka on yksi Turun suurimmista live musiikin tarjoajista keikkamäärissä laskettuna. Musiikkityyli on enemmän valtavirtaa kuin vaihtoehtomusaa. Venuksen bilettäjien ruokalistalta löytyy rokkia, poppia ja iskelmää. Lavalta saavat tilaa monipuolisesti niin kokeneet tähtiesiintyjät kuin hieman tuoreemmatkin kasvot.

Apollo Live Club

Toinen mainsteam-paikka on Humalistonkadun Apollo Nightclub. Sen yleisölle kelpaavat vain parhaat rock-, pop- ja disco-hitit. Eri tyyppisille cover-bändeille Apollo Live Club tarjoaa loistavat puitteet ja mahdollisuudet esiintymiseen.

Mitä keikkapaikkoja listauksesta puuttuu?
Lisää omat ehdotuksesi kommentteihin!

PS: Lisää vierailevien kirjoittajien tekstejä tunnisteella #vieraskynä.
PPS: Kiinnostaako blogiyhteistyö? Katso ohjeet tästä >>>

4 kommenttia:

 1. Kirjakahvila! Juuri viime viikonloppuna Kirjiksen pihassa järkättiin Vegånia-iltaklubi, jossa soitti mm. Risto, ja paripäiväiset Punx for Seitan -festarit, jossa oli bändien lisäksi kaikenlaista muutakin ohjelmaa. Brinkkalan piha on monen mielestä Turun paras ja tunnelmallisin keikkapaikka kesällä (kunhan ei sada)! Sitten jos sataa liikaa, ja tietty myös kesäkauden ulkopuolella, keikat on sisällä kahvilassa, mikä on tosi pieni tila. Toisaalta sisäkeikat on myös tosi intiimeitä ja intensiivisiä.

  Niin ja mainitsinko jo, että kaikki (!) Kirjiksen tapahtumat on pääsymaksuttomia? Ne myös järkätään täysin vapaaehtoisvoimin. <3

  http://www.kirjakahvila.org
  http://www.facebook.com/kirjakahvila
  http://www.instagram.com/kirjakahvila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä! En ole itse ehtinyt vielä katsastamaan yhtään keikkaa kirjiksellä, mutta menee ehdottomasti to do -listalle.

   Onko tietoa millaisena kirjiksellä näyttäytyy keikkapaikkana esiintyvän artistin näkökulmasta?

   Löytyykö maksukykyä vai pitääkö esiintyä ilmaiseksi?

   Poista
 2. Radbarissa Uudenmaankadulla on myös pidetty jo tovin keikkailtoja vaikka aikas pieni paikka sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, tää mesta onkin mulle ihan vieras. Täytynee käydä tsekkaamassa! ☺️👍

   Poista

Liity sisäpiiriin

Saat jatkossa kirjoittamani artikkelit suoraan sähköpostiisi veloituksetta. Samalla mahdollistat vuorovaikutuksemme myös muissa asioissa.

* pakollinen kenttä

© Samuli Koivulahti, 2019.