Siirry pääsisältöön

Sanoittaja(kin) on musiikintekijä?

Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry on tosi paikan edessä. Yhdistys aikoo muuttaa nimensä. 


Kirjoitan tätä blogipostausta nyt ennen tiistaina 24.10.2017 pidettävää säveltäjien ja sanoittajien kokousta, jossa päätetään millä nimellä yhdistystä jatkossa kutsutaan. En ehdi tiistaina kokoukseen, joten avaan sen sijaan ajatukseni tänne.

Hallituksen ehdotus uudeksi nimeksi on Suomen Musiikintekijät Ry.
Nimi on sinällään hyvä ja selkeä mutta ei suoraan ilmennä sitä, että lauluntekijäyhdistyksemme pitää sisällään myös sanoittajat. Toisaalta sekin on harhaanjohtavaa, että nimittelen ELVIStä lauluntekijäyhdistykseksi. Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry pitää nimittäin sisällään myös ei-lauletun musiikin tekijät.

Yksi ajatus olisi säilyttää vanhasta yhdistyksen nimestä myös kaikki muu, paitsi se harhaanjohtava ELVIS, mutta pelkkä Säveltäjät ja Sanoittajat ry tai Suomen Säveltäjät ja Sanoittajat ry ei huomioisi sitä, että osa jäsenistöstä on sovittajia, kääntäjiä ja tuottajia.

Sanoittajana en ole aiemmin mieltänyt itseäni musiikintekijäksi muulloin kuin tehdessäni myös melodiaa, mutta ehkäpä nyt on aika muuttaa ajattelutapaa:
Pienen pureskelun jälkeen se onkin varsin helppoa kun ajattelee asiaa lopputuotoksen näkökulmasta eikä sen näkökulmasta mitä duunia tekee. Vaikka sanoittaja ei tekisi musiikkia, on sanoittaja kuitenkin aina mukana synnyttämässä musiikkiteosta

Välillä on myös väliä! Ei musiikin tekijä vaan musiikintekijä. Teostokin nimittelee sanoittajia sellaisiksi jo nyt. Tekijänoikeus taas puhuu vain tekijöistä, joten olisi hyvä, että tekijä toistuisi myös yhdistyksen nimessä.

Sanoittaja on siis musiikintekijä jo nyt ja jos uusi nimiehdotus menee läpi, niin se vahvistaa tätä mielikuvaa entisestään, eli yhteisen hyvän nimissä kannatetaan!

Itselleni mieluisin nimiehdotus olisi Suomen Lauluntekijät ry, mutta se antaisi kuvan, että ei-lauletun musiikin tekijöiden paikka olisi vain Suomen säveltäjät ry:n riveissä (jossa he tosin taitavat pääosin vaikuttaa nytkin).

Uskon, että tuleva nimivalinta on joka tapauksessa parempi kuin vanha. Sitä joutui aina selittämään, eikä se ollut maallikon korvaan vakuuttava.


PS: Lue myös Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry:n toiminnanjohtajan kirjoitus nimenmuutoksesta tästä linkistä


PPS: Voit tilata tämän blogin sähköpostiisi liittymällä sisäpiiriin >>>

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…