Siirry pääsisältöön

Talent management: Väärin ajoitettu kritiikki on tuhoisaa

Puhutaanpa hetki kritiikistä: Törmään toistuvasti lahjakkuuksiin, jotka ovat joutuneet jossakin elämänsä vaiheessa liian varhaisen kritiikin uhriksi.


Jos laulajalta, urheilijalta tai keneltä tahansa odotetaan täydellistä suoritusta silloin kun hän vasta harjoittelee ja hän joutuu kuulemaan välittömästi suorituksensa jälkeen vain luettelon kaikista tekemistään virheistä, on ymmärrettävää jos sen jälkeen tekee mieli sulkea suunsa kokonaan tai jättää menemättä tuleviin treeneihin.

Suoritusten välissä tarvitaan lähinnä laajentavia ohjeita: "kannattaa kokeilla myös..", "tuossa voisi toimia tämäkin.." ja vahvuuksien boostaamista: "erityisen hyvää oli.."
Kritiikin aika on sitten myöhemmin kun tunteet ovat viilenneet ja asioita voidaan vaikka yhdessäkin analysoida järjen kanssa nauhalta.

Yllättävän usein ihmisillä, joilla ei ole mitään ymmärrystä talent managementin perusteista, on vankkumaton luulo siitä, että he voivat arvioida ihmisen koko potentiaalin jo harjoitteluvaiheessa vain yhden tai kahden suoritteen perusteella.

Keskeneräisyyden sietäminen tuntuu olevan monille ylivoimaisen vaikeaa ja usein juuri he, joiden tulisi tukea lahjakkuutta lamaannuttavat sen kokonaan.

Oikeastihan kenenkään todellista potentiaalia ei voi tietää jos motivaatio loppuu kesken. Oppimiskyky on jokaisella lähes rajaton. Se edellyttää vain halua tulla edelleen halua tulla vieläkin paremmaksi, oikeita puitteita, sparrausta ja tietolähteitä, joita voi hyödyntää.

Tämän vuoksi motivaatio merkitsee loppupeleissä aina paljon enemmän kuin lähtötilanne.
Huomioikaa tämä erityisesti silloin kun olette tekemisissä nuorten kanssa.

PS: Millaisia kokemuksia sinulla on liian varhaisesta kritiikistä? Oletko nähnyt tai kokenut sellaista?

PPS: Autan työkseni muita menestymään. Täällä lisää manageroinnista>>>

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomalaiset sanoittajat 10 kärjessä. Ketkä ovat sinun suosikkisi?

En ole varsinaisesti ikinä fanittanut ketään sanoittajaa, mutta toki itsellänikin on joitakin suosikkeja.
Listaan tässä postauksessa 10 laululyyrikkoa, joita pidän erityisesti arvossa ja kerron samalla miksi. Kyse on tietenkin täysin subjektiivisista mielipiteistä.

Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan jokaisella tekstin tekijällä on omat vahvuusalueensa ja he ovat tällä listalla eri syistä. Perustelut seuraavat perässä.
Martti SyrjäMikko Kuoppala (Pyhimys)Arttu Wiskari Janne RintalaVexi SalmiJuice LeskinenLaura MoisioJari UutelaAnssi KelaAki TykkiJukka Poika
Suomessa sanoittaja jää usein laulajan ja joskus jopa oman artistiutensa varjoon. On eräänlainen muna-kana-kysymys, johtuuko kulloisenkin esiintyjän menestys biisistä vai artistista.

Tutkimustulosten valossa biisin merkitys on kuitenkin suhteellisesti todella korkea. Tämä käy ilmi myös Teoston ja IFPI:n tuottamasta kyselystä vuodelta 2017.


Kyselytutkimukseen vastanneista 77 % sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen m…

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 
Alkuaan Heli HaapamäenKotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on vä…

Miten sanoittajaksi ryhdytään?

Okei. Haluat siis sanoittajaksi? Tuumasta toimeen, mutta huomioi nämä sudenkuopat.
Heti alkuun pitää todeta, että oikotietä onneen ei ole. Jos haluaa sanoittajaksi, niin välttämätöntä on ainakin:  kirjoittaa sanoituksia (paljon)näyttää niitä joskus jollekin  On sanottu että Suomessa on hyvistä sanoittajista huutava pula. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ovet olisivat automaattisesti sinulle auki. Pulaa on, mutta oikeastaan vähän huonoillakin sanoituksilla moni artisti pärjäilee joten kuten. 
Kaikki artistit eivät myöskään ole kykeneviä katsomaan omia sanoitustaitojaan silmiin ja jotkut ajattelevat että on kunniakkaampaa tehdä huonoja lyriikoita itse, kuin tilata laatua ammattilaiselta. Tämä on ensimmäinen este, jonka jokainen sanoittaja joutuu ylittämään kun tarjoaa lyriikoitaan eteenpäin.

Jos et itse esitä omia tekstejäsi, ne pitää saada jonkun toisen keikkaohjelmistoon ja julkaisukalenteriin.
Kilpailet jo alusta asti veteraanien kanssa Tilannetta ei yhtään helpota se, että aloittelij…