torstai 13. syyskuuta 2018

Maailman paras pannukakku (Mömmäkkä-edit)

Tein oman versioni Suomen legendaarisimmasta pannukakkureseptistä. 


Alkuaan Heli Haapamäen Kotikokki-palveluun tallentama "Maailman paras pannukakku" -resepti on itseoikeutetusti ehkä jopa suosituin resepti suomalaisittain ikinä.

Tässä siitä uusi sovitus.

Pannukakun evoluutio

Helin reseptihän toimii sellaisenaan oikein hienosti, mutta joitakin vuosia sitten jouduin tilanteeseen, jossa jouduin modifioimaan sitä. Kaapissa oli vain vähän maitioa, joten osa siitä piti korvata rahkalla. Tämä jäi sittemmin tavaksi ja olen korvannut yleensä 2-3 desiä nesteestä joko rahkalla tai luonnonjogurtilla, joita molempia on omassa jääkaapissa melkein aina (tokihan tässä toimii vaikka piimäkin).

Toinen lisäys, jonka olen tavannut reseptiin tehdä, on ollut kaneli ja kardemumma. Varsinkin jos pannarin kanssa aiotaan syödä mansikkahilloa, niin nämä mausteet täydentävät makua hienosti.

Kolmantena käytän tavallisesti oikeaa voita, koska se vain maistuu mielestäni paremmalta.

Valmistustavallakin on väliä

Lapsuudestani muistan hatarasti veljieni mummon (meillä on eri isä) valmistamat "mömmäkät". Mommäkkä tehtiin valurautapannulla ja se oli vähän kuin iso, paksu lätty, joka omissa muistikuvissani maistui kauhean hyvältä.

En tunne tarkkaa mömmäkkäreseptiä, eikä Google näytä tuntevan koko sanaa, mutta jos pannukakusta haluaa taivaallista, suosittelen mömmäköiden inspiroimana kokeilemaan pannukakun valmistuksessa valurautapannua uunipellin sijasta.

Voi pitää sulattaa joka tapauksessa, joten sen voi yhtä hyvin tehdä samalla pannulla. Kun voi on sitten viimeisenä silauksena lisätty taikinaan, niin valmiin taikinan voi kaataa kuumalle ja rasvaiselle pannulle, jossa se alkaa kypsyä välittömästi.

Tämä antaa pannukakulle rapean pinnan myös pohjaan ja reunoihin, eikä samanlaista saa oikein tavallisella uunipellillä mitenkään. Rasvan ansiosta se kuitenkin lähtee pannusta helposti irti leikatessa.

Pannukakusta itsestään tulee näillä ohjeilla myös muhevan paksu, mutta kuuman pannun ansiosta se kypsyy kauttaaltaan eikä vain pinnasta.

Raaka-aineet

2 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
2,5 dl rahkaa tai luonnonjogurttia
5,5 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
100 g sulatettua voita

Valmistusohje 

En tiedä onko sillä lopputuloksen kannalta suurtakaan merkitystä, mutta mulla on tapana aloittaa pannarin tekeminen vatkaamalla muna ja sokeri ilmavaksi, ennen kuin lisään siihen muuta. Normaalisti lisään seuraavaksi rahkan (tai jogurtin), jonka jälkeen vasta alan kaataa joukkoon maitoa.

Kaikki muut kuivat aineet paitsi sokerin sekoitan erillisessä astiassa ja ripottelen sitten tuon muna- sokeri-rahka-maitoseoksen joukkoon kierrevatkaimella.

Voisulan sekoitan sitten aivan viimeiseksi kaiken muun joukkoon.

Kun taikinan kaataa tulikuumalle ja rasvaiselle valurautapannulle, sen voi siitä laittaa melkein heti 225 asteiseen uuniin, jossa se saa muhia n. ½ tuntia.

Milloin pannukakku on kypsä?

Väristä näkee milloin pannukakku on kypsä. Paras väri on kullan keltainen ja reunoilta jo melko ruskea kuten kuvassa. Tässä vaiheessa pannari myös yleensä irtoaa hyvin reunoista ja pohjasta, jos vaikkapa lastalla kokeilee sitä varovasti nostaa.

Miltä maistui?

Voit jättää palautetta tästä pannarireseptistä tähän Facebook-ketjuun »

Liity sisäpiiriin

Saat jatkossa kirjoittamani artikkelit suoraan sähköpostiisi veloituksetta. Samalla mahdollistat vuorovaikutuksemme myös muissa asioissa.

* pakollinen kenttä

© Samuli Koivulahti, 2019.